10 szuper kávérecept, hogy jól induljon a nap: ízesített változatok
Nálad sem indul a nap kávé nélkül? Ha koffeinnel kezded a reggelt, mutatunk pár szuper receptet!
A cold brew elkészítése nem igényel zsenialitást, sokkal inkább a türelem és a kávé minősége az, ami miatt több lesz, mint egy pikk-pakk lefőzött eszpresszó, teledobálva jéggel.
Ennek a kávénak ugyanis lelke van, amivel törődni kell. Igaz, hogy csupán 2 hozzávalóból készül, mégis a kellő pihentetési időnek köszönhetően egy elképesztő alap lesz belőle, amelyből végül megszületik maga a jeges kávéköltemény.
Készítsünk elő egy 1 literes, tiszta befőttesüveget. Szórjuk bele a durvára őrölt kávét, majd adjuk hozzá a szűrt vizet. Keverjük össze.
A keveréket hagyjuk állni kb. 5 percig, majd újból keverjük fel.
Ezután fedjük le az üveget, és tegyük be a hűtőbe kb. 12, de akár 18 órára is.
Ha letelt a hűtési idő, készítsünk elő egy edényt vagy kancsót, aminek a szájára, avagy a tetejére tegyünk egy vékony papír kávészűrőt, vagy egy szűrőt, amire pamutszalvétát vagy egy lágy szövésű rongyot helyezünk.
Óvatosan öntsük át ezen a szűrőrendszeren a kávés koncentrátumot. Hagyjuk pihenni pár percig, amíg az utolsó csepp is átcsepeg a szűrőn.
Tálaláshoz tegyünk tele egy közepes méretű poharat jéggel, majd félig öntsük fel vízzel. Ezután öntsünk hozzá a kávés koncentrátumból is annyit, hogy még ne csorduljon ki a pohárból.
A hidegen főzött koncentrátum a hűtőben tárolva akár 3 hétig is eláll.
Fotó forrása: Getty Images
@sobors.hu