Pihe-puha csokis muffin ropogós dióval és fügével: csak keverj össze mindent

dios-fuges-muffin2
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Az egyszerű kevert tésztás muffin nem véletlenül népszerű, számtalan ízesítésben elkészíthető, és szinte elronthatatlan a receptje.

Ez a minden jóval megpakolt muffin kicsik és nagyok kedvence lesz, a füge, a dió és a csokoládé kombinációja verhetetlen. Az már csak hab a tortán, hogy milyen egyszerűen készül: csak össze kell keverni mindent, kapszlikba adagolni, majd a sütőbe tolni. 

A muffint több szempontból is télire szabtuk: a dió mellé olyan melegítő fűszerek kerültek, mint a fahéj, szegfűszeg és a gyömbér, a liszt egy részét pedig őrölt mandula váltja le. Ettől nem csak finomabb, puhább is lesz a süti.

Mivel a sok kiegészítő, mind a csoki, mind az aszalt füge, tartalmaznak cukrot, így a tésztába viszonylag kevés édesítő kerül.

Fügés-diós muffin

dios-fuges-muffin

Hozzávalók 14 darabhoz

  • 200 g liszt
  • 3 ek kakaópor
  • 100 g nádcukor
  • 2 tk sütőpor
  • 1 tk fahéj
  • 0.25 tk őrölt gyömbér
  • 0.25 tk őrölt szegfűszeg
  • 1 csipet
  • 100 g őrölt mandula
  • 50 g dió (+ a tetejére)
  • 100 g aszalt füge
  • 100 g étcsokoládé
  • 1 db tojás
  • 250 ml tej
  • 80 ml olaj
Recept idők

Elkészítés:

Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. Vajazzuk ki a muffinformákat, vagy béleljük ki őket kapszlikkal.

A diót és az aszalt fügét vágjuk apró darabokra, az étcsokit kis kockákra.

Keverjünk össze egy nagy tálban minden száraz hozzávalót. Adjuk hozzá a tejet, az olajat és a tojást, majd egységesítsük a masszát, keverjük csomómentesre.

Osszuk szét a kapszlik között a tésztát (kb. a forma 3/4-éig érjen), majd szórjunk a tetejükre apróra vágott diót.

Toljuk a sütőbe kb. 20 percre, tűpróbával ellenőrizzük. Porcukorral meghintve kínáljuk.

Fotó: Sági-Kühn Zsófia/Sóbors

Ezt is szeretjük