Fűszeres, indiai és pofonegyszerű édesség: a tej peda
Tejpor, sűrített tej, fűszerek
Cikkek
Cékla minden mennyiségben: a 6 legjobb receptet mutatjuk
A chilis bab titka a fűszerezésben és a főzési időben rejlik
Ropogós
Gluténmentes karácsonyi fahéjas csillag: mennyei édesség a sütisdobozba
Fűszeres, vaníliás chai latte: felmelegíti a testet és a lelket
Így készül a házi gesztenyepüré: krémes desszertet mutatunk
Aszalt paradicsommal töltött ünnepi csirkemell: mutatós és nagyon finom
7 csokis finomság, ami gasztroajándéknak is tökéletes: bonbon, likőr és társaik
Egy barátnőm mesélte a "butaságunk története" sorozatunk részeként, hogy gyerekkorában egyszer felajánlották a szülei, hogy bármit megvásárolhatnak a boltból. A tesója egy giga tábla csokit kért, ő pedig egy zacskó tejport. Azóta is hülyének érzi magát emiatt. Pedig nem is volt az.
A tejporból ugyanis szuper finom, és ráadásul igen egyszerű édességet lehet készíteni. Előnyben az indiai konyha kedvelői, mert ez itt annak az egyik gyöngyszeme: a tej peda.
Mókának sem utolsó elkészíteni, tök jól néz ki, ahogy a keverék a meleg hatására egyre sűrűbbé, gyurmaszerűbbé válik. Ebből fogjuk formálni a kis golyókat, amiket előtte megízesítettünk - indiai módra - mandulával és kardamommal.
Az indiai receptek anyagszükséglete általában giga hosszúra nyúlik, ami főleg a fűszerek gazdagságának tudható be. Nos, itt ilyesmiről szó sincs. A peda összesen öt hozzávalóból készül: tejpor, sűrített tej, (tisztított) vaj, a maradék kettő pedig a mandula és a kardamom. Érdemes kipróbálni egyszer, gondolom, úgysem túl sűrűn készítesz otthon indiai édességeket. Ghanésa örülni fog biztosan.
Tej peda
Hozzávalók 12 adaghoz
- 1.33 csésze sűrített tej
- 1 csésze tejpor
- 1 evőkanál (tisztított) vaj - ghi
- 10 darab kardamom mag
- 0.5 marék mandula vagy más dióféle
- 1 marék aszalt gyümölcs apróra vágva (opcionális)
Elkészítés:
Daráljuk le, vagy vágjuk finomra a mandulát, és tegyük félre. A kardamom magokat is porítsuk (legegyszerűbb mozsárban vagy kávédarálóban).
Tegyük egy vastag talpú lábosba a sűrített tejet és a tejport, és keverjük össze csomómentesre.
Alacsony hőfokon kezdjük el melegíteni, közben kevergessük. Adjuk hozzá a kardamomot.
Addig melegítsük kevergetés közben, amíg a keverékünk el nem válik az edény falától. Most adjuk hozzá a darált mandulát is. Ha szeretnénk, aszalt gyümölcsöket is tehetünk bele.
Adjuk hozzá a vajat is, és keverjük át újra.
Amikor már annyira sűrű a keverékünk, hogy gyurmaszerűen formálható, vegyük le a hőforrásról, és hűtsük ki egy kissé.
Vajas kézzel formáljunk kis golyókat, a közepébe szúrhatunk mandulát, diót, vagy amit szeretnénk. Kész is vagyunk.
Fotó: Shutterstock