
Mesés, édes körtés pite: őszimádó desszert melengető fűszerekkel

Minimalista hozzávalókból készül, de igazi ínyenc pite lesz belőle. Használd ki a mézédes körték szezonját, amíg tart.
Ez az őszi pite egészséges, teljes kiőrlésű liszt felhasználásával készül, és mandulavaj is kerül a tésztába, így nemcsak rostban, de fehérjében is gazdag ez a sütemény.
A különleges ízélményért a melengető fűszerkeverék mellet az amarettó (mandulalikőr) felel, ebbe forgasd bele a körtéket, hogy jól átjárja őket az aroma.

Megjelent Mentes Anyu 3. könyve!
Mentes Anyu elismert szakmai csapatával együtt összeállította a mentes étkezések 50 legjobb receptjét, hogy multikulináris élményekkel örvendeztesse meg a különleges étrendet követő érdeklődőket.
A könyvet, a korábbi kötetekkel együtt, a FeminaShopban lehet megvásárolni, kizárólag online.
Promóció
Fűszeres körtés pite

Hozzávalók 8 szelethez
A töltelékhez:
- 600 g édes körte
- 30 g cukor
- 1 ek vaníliakivonat
- 0.5 tk fahéj
- 0.25 tk szerecsendió
- 1 ek amarettó (vagy mandulakivonat)
- 1 ek friss citromlé
- 2 ek kukoricakeményítő
Az alaphoz:
- 100 g búzafinomliszt
- 80 g teljes kiőrlésű liszt
- 1 csipet só
- 2 ek cukor
- 1 ek vaníliakivonat
- 60 g mandulavaj
- 60 g növényi vajhelyettesítő vagy margarin
- jéghideg víz szükség szerint
A díszítéshez:
- 1 marék darabolt dió
Elkészítés:
A töltelékhez vágjuk félbe a körtéket, csumázzuk ki, szeleteljük fél centi vastagságúra, és forgassuk egybe a többi hozzávalóval. Tegyük félre.
Az alaphoz keverjük össze a liszteket, a sót, a cukrot, a vaníliakivonatot, a mandulavajat és a szobahőmérsékletű növényi vajhelyettesítőt, és dolgozzuk össze őket. Kevés hideg vízzel lágyítsuk a tésztát úgy, hogy egyszerre csak 1 evőkanálnyit adunk a masszához. Így az nem válik folyóssá.
Alakítsunk ki egy labdaformát belőle, csomagoljuk fóliába, és legalább 1 órára tegyük hűtőbe.
Ha letelt a hűtési idő, egy lisztezett deszkán nyújtsuk ki a tésztát 26-27 cm átmérőjűre, és helyezzük egy 24 cm-es pitesütő formába. A felesleges, túllógó tésztarészeket vagdossuk le.
Helyezzük a körteszeleteket a tésztára, koncentrikus köröket formázva, de bármilyen más elrendezés is jó lehet. Végül az edény alján maradt cukros levet is csöpögtessük a körtékre, és szórjuk meg egy marék durvára darabolt dióval.
Tegyük a pitét 175 fokra előmelegített sütőbe, és 45-50 perc alatt süssük a körtéket puhára, a tésztát roppanós aranybarnára.
12-20 percig hűtsük szeletelés előtt, hogy a töltelék összeálljon.
Fotók: Getty Images
Olvasd el ezt is!