Színes, krémes és mennyei répaleves: testet, lelket feltöltő finomság

srkcover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A csodaszép krémleves pillanatok alatt elkészül, zord, hűvös napokon különösen jólesik a fogyasztása.

A sárgarépa kellemesen édeskés zöldség, vitaminokban bővelkedik és nagyon változatosan használható fel a konyhában. Érdemes minél több variációban kipróbálni, izgalmas köretek és levesek is készülhetnek belőle.

Vitaminokra mindig szükség van, de ilyenkor télen még inkább igényli a szervezet a támogatást. A sárgarépa A-vitaminban dúskál, flavonoidokat tartalmaz, erősíti az immunrendszert, jót tesz a szívnek. Nyersen is érdemes falatozni valamilyen mártogatóssal, a hűvös napokon pedig készíts ízletes levest a zöldségből.

Fűszeres répakrémleves

srkct

Hozzávalók 4 személyre

Leves:

  • 2 evőkanál vaj vagy olívaolaj
  • 1 fej vöröshagyma
  • 50 dkg sárgarépa
  • 1 l alaplé (zöldség vagy csirke)
  • 1 teáskanál őrölt köménymag
  • só és bors ízlés szerint
  • 250 g tejföl
  • 1 teáskanál étkezési keményítő

Tálalás:

  • kruton ízlés szerint
  • 1 csokor friss, finomra vágott petrezselyem
  • reszelt sajt ízlés szerint
Recept idők

Elkészítés:

A vajat vagy az olajat forrósítsuk fel, majd dobjuk rá a finomra aprított hagymát és pároljuk 5 percig, utána a felkarikázott sárgarépát is keverjük hozzá. 3-4 perc gyakori kevergetés után az alaplével öntsük fel a zöldségeket.

A levest fűszerezzük köménnyel, sóval és borssal, majd amikor a répa megpuhult, botmixerrel pürésítsük.

A tejfölt és az étkezési keményítőt keverjük össze, a levesből is adjunk hozzá 1-2 merőkanállal, majd ezt a keveréket adjuk a leveshez, és néhány perc alatt forraljuk egybe.

A levest bögréből is elszürcsölhetjük, de krutonnal, petrezselyemmel vagy reszelt sajttal megszórva is kínálhatjuk.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük