Sütőtök még sosem volt ilyen finom: fűszerekkel, sütőben pirul az őszi zöldség
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Az édes zamatú sütőtök karakteres fűszerekkel egybeforgatva pirul, a tálalásnál pedig feta sajt teszi izgalmassá.
Elkezdődött a sütőtök szezonja, az ősz egyik legnagyobb kedvencéből rengeteg csodás fogás készülhet, főétel, köret és még desszert is. A vitaminokban és ásványi anyagokban bővelkedő finomság édes zamattal bír, épp ezért nagyon jól viseli a fűszerezést, viheted karakteresebb irányba, vagy kiemelheted a természetes ízét, mézzel egybeforgatva is megsütheted.
A sütőtök legegyszerűbb elkészítési módja, ha sütőbe tolod. A tököt félbevágva, hasselback módszerrel, vagy darabolva, intenzív zamatú fűszerekkel is krémesre sütheted. Hogy fokozd az izgalmakat, az elkészült finomságra morzsolj feta sajtot. Mivel a feta sós, ezért nem kell plusz sót használni, és a többi fűszerrel is érdemes csínján bánni.
Fűszeres sütőtök feta sajttal
Hozzávalók 4 személyre
- 1 darab sütőtök
- 1 teáskanál kakukkfű
- bors ízlés szerint
- 0.5 teáskanál cayenne-bors
- 15 dekagramm feta sajt
- olaj szükség szerint
Elkészítés:
A tököt tisztítsuk meg, vágjuk félbe, a magját távolítsuk el, majd vágjuk egyforma darabokra.
A feldarabolt tököt helyezzük keverőtálba, szórjuk rá a fűszereket, kevés olajjal locsoljuk meg, forgassuk egybe, utána igazgassuk el sütőpapírral bélelt tepsin.
A sütőtökkel megpakolt tepsit toljuk 180 fokosra előmelegített sütőbe, süssük 1 órán át, amíg a tök enyhén megbarnul és megpuhul. A sütési idő a tök méretétől is függ, ezért figyelmesnek kell lenni a sütésénél.
Tálalásnál morzsoljuk a sajtot a sült tökre.
Fotó: Getty Images