A legfinomabb sütőtökös pite – Omlós tésztára kerül a fűszeres krém
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Krémes, fahéjas sütőtöklekvár: szinte semmi munkával készül
Ropogós
Hamis túrókrém kölesből: citromhéjtól lesz aromás
Pofonegyszerű forró fehér csoki: 3 hozzávalós recept
Mogyorós-csokis keksz a sütisdobozba: dupla adaggal indíts
Így készül a legkrémesebb gombás rizottó: kiadós és ízletes
Készíts kimchit pár egyszerű lépésben: ízbomba kísérő
Ősszel és télen mindenbe és mindenhez érdemes sütőtököt tenni, annyira finom és egészséges ez a vidám színű zöldség.
Sütőtökből egészen változatos ételek készíthetők, a levestől kezdve a főételen át egészen a desszertig. Ez a narancssárga zöldség a tél egyik legjobb hozománya, már attól vidámabb lesz a hangulat, hogy a sütőben sülnek a szeletek.
A sült tök az alapja majdnem mindegyik belőle készült ételnek, innentől kezdve kockára vágva vagy pürésítve lehet vele dolgozni. Süteménybe pürésítve kerül és valamilyen tejtermékkel lágyítva lesz belőle tökéletes krém. Omlós pitetésztával tökéletes párost alkot.
Sütőtökből isteni pogácsa is készülhet, de ez a csodás zöldség főfogásnak is tökéletes, például hús mellé.
Fűszeres, őszi sütőtökös pite
Hozzávalók 6 adaghoz
- 200 gramm liszt
- 100 gramm vaj (jéghideg)
- 20 gramm cukor
- 1 kávéskanál szódabikarbóna
- 2 darab tojás
- 1 csipet só
- 400 gramm sütőtök (pürésítve)
- 2 evőkanál méz
- 1 kávéskanál fahéj
- 1 csipet szerecsendió
- 1 csipet szegfűszeg (őrölt)
- 1 csipet gyömbér (őrölt)
Elkészítés:
A sütőtököt süssük meg sütőben, majd ha kihűlt, pürésítsük. A sütőt állítsuk 180 fokra.
A lisztet a hideg vajjal morzsoljuk el, majd keverjük bele a cukrot, egy tojást, a szódabikarbónát és egy csipet sót. Nyújtsuk ki a tésztát, béleljük ki vele a piteformát.
Süssük 10 percig a pitetésztát, majd vegyük ki a süteményt.
A sütőtökpürét, a másik tojást és a mézet keverjük össze a fűszerekkel. A pürét oszlassuk el a pitetésztán, majd süssük további 25 percig. Ízlés szerint tejszínhabbal tálaljuk.
Fotó: Getty Images