A legfinomabb sütőtökös pite – Omlós tésztára kerül a fűszeres krém

sütőtökös pite cover ok
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Ősszel és télen mindenbe és mindenhez érdemes sütőtököt tenni, annyira finom és egészséges ez a vidám színű zöldség.

Sütőtökből egészen változatos ételek készíthetők, a levestől kezdve a főételen át egészen a desszertig. Ez a narancssárga zöldség a tél egyik legjobb hozománya, már attól vidámabb lesz a hangulat, hogy a sütőben sülnek a szeletek.

A sült tök az alapja majdnem mindegyik belőle készült ételnek, innentől kezdve kockára vágva vagy pürésítve lehet vele dolgozni. Süteménybe pürésítve kerül és valamilyen tejtermékkel lágyítva lesz belőle tökéletes krém. Omlós pitetésztával tökéletes párost alkot. 

Sütőtökből isteni pogácsa is készülhet, de ez a csodás zöldség főfogásnak is tökéletes, például hús mellé. 

Fűszeres, őszi sütőtökös pite

sütőtökös pite recept ok

Hozzávalók 6 adaghoz

  • 200 gramm liszt
  • 100 gramm vaj (jéghideg)
  • 20 gramm cukor
  • 1 kávéskanál szódabikarbóna
  • 2 darab tojás
  • 1 csipet
  • 400 gramm sütőtök (pürésítve)
  • 2 evőkanál méz
  • 1 kávéskanál fahéj
  • 1 csipet szerecsendió
  • 1 csipet szegfűszeg (őrölt)
  • 1 csipet gyömbér (őrölt)
Recept idők

Elkészítés:

A sütőtököt süssük meg sütőben, majd ha kihűlt, pürésítsük. A sütőt állítsuk 180 fokra.

A lisztet a hideg vajjal morzsoljuk el, majd keverjük bele a cukrot, egy tojást, a szódabikarbónát és egy csipet sót. Nyújtsuk ki a tésztát, béleljük ki vele a piteformát. 

Süssük 10 percig a pitetésztát, majd vegyük ki a süteményt. 

A sütőtökpürét, a másik tojást és a mézet keverjük össze a fűszerekkel. A pürét oszlassuk el a pitetésztán, majd süssük további 25 percig. Ízlés szerint tejszínhabbal tálaljuk.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük