Kívül ropogós, belül puha, fűszeres hasselback sütőtök
Cikkek
Birsalmasajt, ahogy a nagyid is csinálta – Kezdőként se fogod elrontani
Krémes, fahéjas sütőtöklekvár: szinte semmi munkával készül
Ropogós
Fűszeres zöldségfasírt csicseriborsóval: tartalmas ebéd húsmentesen
Álompuha almás palacsinta: reszelt gyümölcs kerül a tésztába
Tejszínes édeskrumplipüré: fűszeresen készül a krémes köret
Puha áfonyás-mákos kuglóf: egyszerű kevert tészta az alapja
30 perces milánói csirke: parmezán sajt kerül a bundába
Még mindig nem értünk a végére a sütőtök lehetőségeinek: most bevagdosva sütjük meg a tököt, majd chilis-mézes mázzal öntjük le.
Annyira gyönyörű ez az étel, hogy akár egy vega karácsonyi asztalon is elfoglalhatná a helyét, de most egy szürke téli napot színezett be és ezzel is elég jót tett, máskor is elő fogjuk hívni.
Az eredetileg krumplinál alkalmazott módszer során félbevágjuk, megpucoljuk a tököt, majd félig megsütjük. Amikor már kicsit megpuhult, bevagdossuk úgy, hogy ne vágjuk át teljesen, egyben maradjon, mégis itt-ott ropogósabbra süljön. A zöldség eredeti, szép formája megmarad, mégis teljesen más lesz, mintha egészben vagy szeletben sütnénk meg.
A módszer csak elsőre hangzik egyszerűnek, valójában nem az. Nehéz eltalálni azt a bűvös pontot, ahol még meg tud állni a kés és nem szalad végig, de sokat segít a pálcamódszer: a tök két oldalára egy-egy evőpálcikát fektetünk, így az megállítja a kést épp, mielőtt végigmennénk.
Az ötlet a Bon Appetittől származik, ott babérleveleket tesznek a szeletek közé és külön vajas szirupot főznek hozzá friss chilivel.
Bevagdosva sült fűszeres sütőtök
Hozzávalók 6 személyre
A tökhöz
- 1 darab sütőtök
- só, bors
- olívaolaj
A mázhoz
- 100 gramm méz
- 2 evőkanál almaecet
- 2 evőkanál vaj
- szárított chili
Elkészítés:
A sütőt előmelegítjük 200 fokon. A tököt félbevágjuk, meghámozzuk, magjait kivájjuk és vágott felével lefelé egy tepsibe fektetjük. Addig sütjük, míg félig meg nem puhul, tehát egy kés hegyét már bele tudjuk szúrni, de még nem puha. Elkeverjük az olvasztott vajat a mézzel, ecettel és chilivel.
Kivesszük a tököt a sütőből, óvatosan átemeljük egy deszkára. A két oldalára pálcákat fektetünk, és egy éles késsel bevagdossuk úgy, hogy a pálcánál megállunk. Egy ecset segítségével egyenletesen lekenegetjük a mázzal, majd visszatesszük a sütőbe. Addig sütjük, míg a szélei karamellizálódni, barnulni nem kezdenek és mindenütt megpuhul.
Fotók: Ács Bori/Sóbors