Színes, lágy tésztájú sütőtökös gnocchi: vajon pirítva lesz a legfinomabb
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Az olaszok kedvelt krumplival dúsított tésztája, a gnocchi sütőtökkel is elkészíthető, a végeredmény könnyű, ízletes, lágy tésztájú finomság, amit öröm lesz falatozni.
A gnocchi jól variálható köret, szinte mindenhez illik, még a legegyszerűbb elkészítési módjával is isteni lesz. A sütőtökös gnocchi ugyanúgy készül, mint a krumplis változat, csak krumpli helyett sütőtök kerül a tésztába, amely akár maradék püré is lehet. A sütőtökös gnocchit formázás után le is lehet fagyasztani, majd amikor szükség lesz rá, csak ki kell főzni.
Azért, hogy lágy legyen a tésztája, pár evőkanál tejfölt érdemes beledolgozni, tálalásnál pedig intenzív ízekkel fűszerezd. Nyakon öntheted mártásokkal, de egyszerűen, vajon lepirítva is isteni finom lesz.
Ha utóbbi módon készíted, kakukkfű vagy zsálya kerüljön a vajas, sütőtökös gnocchira, az intenzív ízek jól fognak állni a lágy, kissé édes tésztának. Szervírozásnál sajt kerülhet a színes tésztára, melegen fogyasztva lesz a legfinomabb.
Sütőtökös gnocchi
Hozzávalók 4 személyre
- 300 gramm sütőtökpüré
- 2 evőkanál tejföl
- 180 gramm liszt
- 1 darab tojás
- só és bors ízlés szerint
- 2 marék parmezán
- parmezán a szóráshoz
- 4 evőkanál vaj
- ízlés szerint kakukkfű vagy zsálya
Elkészítés:
Ha van maradék sütőtökpüré, akkor készüljön abból, ha nincs, akkor a tök húsát vágjuk közepes kockákra, majd bő vízben vagy párolóedényben főzzük puhára, végül pürésítsük.
A püréhez tegyük hozzá a tejfölt, parmezánt, lisztet, tojást, sót és borsot, majd kezdjük el egybedolgozni az alapanyagokat, lágy, jól dolgozható, nem ragadós tésztát kell gyúrni. A tésztát borítsuk lisztezett felületre, formázzunk belőle vastag rudat. A tésztakígyót vágjuk fel 5-6 részre, majd mindegyikből formázzunk rudakat. A rudakból vágjunk 2-3 centiméteres darabokat, villa segítségével nyomjunk rájuk barázdákat.
A gnocchikat sós lobogó vízben főzzük ki, majd serpenyőben, 4 evőkanál vajon pirítsuk meg őket, fűszerezzük sóval, borssal és valamilyen karakteresebb fűszerrel, kakukkfűvel vagy zsályával. Az elkészült sütőtökös gnocchit sajttal megszórva kínáljuk.
Fotó: Getty Images