Fűszeres, krémes vöröslencse-leves: egyszerűen készül az ízletes fogás

vllcover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A selymes krémleves egyszerűen készül, különleges zamatát a fűszereknek köszönheti, ha teheted, használj friss mentát, attól lesz igazán finom.

A török konyha sokszínű, tele van erőteljes ízekkel, egyik kedvenc alapanyaguk a lencse, melyből nemzeti kedvencük, a fűszeres, paradicsomos vöröslencse-krémleves készül.

A kihagyhatatlan fogást otthon is érdemes elkészíteni, szép színét a sűrített paradicsomtól kapja, nagyon zamatos. Az ízekért a török konyha népszerű fűszerei felelnek, köztük a menta, melyből érdemes frisset használni, de ha nincs más, akkor a szárított is megfelel. A leves mellé kínálj lepénykenyeret, vagy szórd meg a tetejét krutonnal, és friss citromot is szervírozz mellé, csorgass belőle a levesre, pár csepp bőven elég, hogy kihozza a kellemes ízét.

Fűszeres vöröslencse-krémleves

vllct

Hozzávalók 4 személyre

  • 500 g vörös lencse
  • 1 fej vöröshagyma
  • só és bors ízlés szerint
  • 1 teáskanál chilipehely
  • 1 teáskanál őrölt római kömény
  • 1 teáskanál oregánó
  • 1 teáskanál menta
  • kevés olaj
  • 1 teáskanál finomliszt vagy étkezési keményítő
  • 1 evőkanál paradicsompüré
  • citromlé (opcionális) ízlés szerint
Recept idők

Elkészítés:

A lencsét alaposan mossuk meg, majd öntsük fel annyi vízzel, amennyi ellepi.

A megtisztított hagymát vágjuk négy darabra, adjuk a lencséhez, főzzük addig, míg a lencse megpuhul, közben fűszerezzük sóval, borssal, chilivel, köménnyel, oregánóval és mentával.

Kevés olajat forrósítsunk egy serpenyőben, adjuk hozzá a lisztet, pirítsuk világosbarnára. Utána a paradicsompürét is adjuk hozzá, majd 1 perc után csorgassuk a leveshez, keverjük csomómentesre, főzzük forrásig. A levest tálalhatjuk így is, vagy botmixerrel varázsoljuk teljesen sima textúrájúra. A levest kínáljuk krutonnal.

Fotó: Botos Claudia/Sóbors

Ezt is szeretjük