Sajtos rakott lencse füstölt ízzel: húsmentes, mégis laktató
A sütőben összesült, sajtos rakott lencsének a füstölt paprika ad pikáns ízt.
A török konyha sokszínű, tele van erőteljes ízekkel, egyik kedvenc alapanyaguk a lencse, melyből nemzeti kedvencük, a fűszeres, paradicsomos vöröslencse-krémleves készül.
A kihagyhatatlan fogást otthon is érdemes elkészíteni, szép színét a sűrített paradicsomtól kapja, nagyon zamatos. Az ízekért a török konyha népszerű fűszerei felelnek, köztük a menta, melyből érdemes frisset használni, de ha nincs más, akkor a szárított is megfelel. A leves mellé kínálj lepénykenyeret, vagy szórd meg a tetejét krutonnal, és friss citromot is szervírozz mellé, csorgass belőle a levesre, pár csepp bőven elég, hogy kihozza a kellemes ízét.
A lencsét alaposan mossuk meg, majd öntsük fel annyi vízzel, amennyi ellepi.
A megtisztított hagymát vágjuk négy darabra, adjuk a lencséhez, főzzük addig, míg a lencse megpuhul, közben fűszerezzük sóval, borssal, chilivel, köménnyel, oregánóval és mentával.
Kevés olajat forrósítsunk egy serpenyőben, adjuk hozzá a lisztet, pirítsuk világosbarnára. Utána a paradicsompürét is adjuk hozzá, majd 1 perc után csorgassuk a leveshez, keverjük csomómentesre, főzzük forrásig. A levest tálalhatjuk így is, vagy botmixerrel varázsoljuk teljesen sima textúrájúra. A levest kínáljuk krutonnal.
Fotó: Botos Claudia/Sóbors