
Kívül ropogós, belül puha lepénykenyér – Szicíliában így készül a péksüti

Cikkek


Ropogósra sült sajtos krumpligolyó: könnyen elkészíthető finomság

Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós

Gyors, házi pesztós penne: tejszín teszi krémessé

Pihe-puha kókuszos muffin ropogós morzsával: gyerekjáték az elkészítése

Isteni finom tejszínes, gombás csirkemell: éttermi fogás otthon készítve

Tudod, mi volt Petőfi Sándor és Ady Endre kedvenc étele? Kvízünkben letesztelheted!

Karcsúsító avokádós tonhalsaláta: diéta alatt is jóllakhatsz vele
Szendvicsnek vagy akár magában, olívaolajba és balzsamecetbe mártogatva is isteni ez a lepénykenyér.
Már ahogy sül, csodás illatokat áraszt ez a kenyérke a rozmaringnak köszönhetően. Készítheted kisebbre vagy nagyobbra, egyáltalán nem baj, ha nem lesznek egyformák. Bár hasonlít egy pitára, belül sokkal levegősebb, puhább szerkezetű, a héja pedig ropog. Magában is eheted, de szendvicsalapnak is tökéletes. Nagyon könnyű formázni, nem lehet elrontani.
Ha már Szicília, akkor a pizzát is érdemes elkészítened, ez kicsit vastagabb tésztájú és intenzívebb fűszerezésű étel. Ha pedig kiadósabb ételre vágysz, akkor a rakott padlizsánt is vedd be a repertoárba.
Szicíliai lepénykenyér

Hozzávalók 8 darabhoz
Lepény:
- 200 milliliter szénsavas ásványvíz/szódavíz
- 1 evőkanál olívaolaj
- 1 teáskanál só
- 250 gramm liszt
- 25 gramm élesztő
- 1 kávéskanál cukor
Tetejére:
- ízlés szerint olívaolaj
- ízlés szerint só (nagy szemű)
- ízlés szerint bors
- ízlés szerint rozmaring
Elkészítés:
A tészta hozzávalóit tegyük egy tálba vagy dagasztógépbe, dolgozzuk össze. A hozzávalók legyenek szobahőmérsékletűek. Ha nincs dagasztógép otthon, akkor negyedóráig dagasszuk kézzel, hogy jól összeálljon a tészta. Letakarva hagyjuk kelni fél órát.
Ha megkelt, vegyük ki a tésztát, gyúrjuk át egy lisztezett deszkán, majd vágjuk 8 egyenlő részre. Készítsünk belőle kis labdákat.
Melegítsük elő a sütőt 200 fokra.
Tegyük egy sütőpapírral letakart tepsire, lapítsuk ki 1,5-2 centiméter vastagságúra. Kenjük meg olívaolajjal, szórjuk meg sóval, borssal és egy kevés rozmaringgal. Az ujjvégünkkel nyomkodjunk bele mélyedéseket. Hagyjuk még 5-10 percet pihenni, majd utána süssük 15-20 percig, amíg a teteje aranyszínű nem lesz.
Fotó: Szász Eszter / Sóbors