Kívül ropogós, belül puha lepénykenyér – Szicíliában így készül a péksüti

szicíliai kenyér cover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Szendvicsnek vagy akár magában, olívaolajba és balzsamecetbe mártogatva is isteni ez a lepénykenyér.

Már ahogy sül, csodás illatokat áraszt ez a kenyérke a rozmaringnak köszönhetően. Készítheted kisebbre vagy nagyobbra, egyáltalán nem baj, ha nem lesznek egyformák. Bár hasonlít egy pitára, belül sokkal levegősebb, puhább szerkezetű, a héja pedig ropog. Magában is eheted, de szendvicsalapnak is tökéletes. Nagyon könnyű formázni, nem lehet elrontani.

Ha már Szicília, akkor a pizzát is érdemes elkészítened, ez kicsit vastagabb tésztájú és intenzívebb fűszerezésű étel. Ha pedig kiadósabb ételre vágysz, akkor a rakott padlizsánt is vedd be a repertoárba.

Szicíliai lepénykenyér

szicíliai kenyér recept

Hozzávalók 8 darabhoz

Lepény:

  • 200 milliliter szénsavas ásványvíz/szódavíz
  • 1 evőkanál olívaolaj
  • 1 teáskanál
  • 250 gramm liszt
  • 25 gramm élesztő
  • 1 kávéskanál cukor

Tetejére:

  • ízlés szerint olívaolaj
  • ízlés szerint só (nagy szemű)
  • ízlés szerint bors
  • ízlés szerint rozmaring
Recept idők

Elkészítés:

A tészta hozzávalóit tegyük egy tálba vagy dagasztógépbe, dolgozzuk össze. A hozzávalók legyenek szobahőmérsékletűek. Ha nincs dagasztógép otthon, akkor negyedóráig dagasszuk kézzel, hogy jól összeálljon a tészta. Letakarva hagyjuk kelni fél órát. 

Ha megkelt, vegyük ki a tésztát, gyúrjuk át egy lisztezett deszkán, majd vágjuk 8 egyenlő részre. Készítsünk belőle kis labdákat. 

Melegítsük elő a sütőt 200 fokra.

Tegyük egy sütőpapírral letakart tepsire, lapítsuk ki 1,5-2 centiméter vastagságúra. Kenjük meg olívaolajjal, szórjuk meg sóval, borssal és egy kevés rozmaringgal. Az ujjvégünkkel nyomkodjunk bele mélyedéseket. Hagyjuk még 5-10 percet pihenni, majd utána süssük 15-20 percig, amíg a teteje aranyszínű nem lesz.

Fotó: Szász Eszter / Sóbors

Ezt is szeretjük