Gyors paradicsomos tészta pirult garnélarákkal: tejszíntől selymes a szósz
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Krémes, fahéjas sütőtöklekvár: szinte semmi munkával készül
Ropogós
Vitaminbomba szivárványsaláta: őszi immunerősítés a javából
Krémes, tejszínes szószban sült karfiol: sok sajt pirul a tetején
Nagyon csokis brownie őszi kiadásban: körte és dió gazdagítja
Egyszerű tojásleves spórolós napokra: finom és laktató
Hamis túrókrém kölesből: citromhéjtól lesz aromás
Ha se sok időd, se sok kedved nincs a konyhában álldolgálni, ezt a receptet készítsd el, alig van vele munka, és mindenki szeretni fogja.
Villámgyorsan készül a garnélás tészta, a tengeri herkentyű pillanatok alatt megsül, de a szószt sem sokkal több idő összeállítani. Míg készül a mártás, a tésztát is kifőzheted, úgyhogy mindennel együtt 30 percen belül tálalhatod az ebédet vagy vacsorát.
Bár a szósz alapját paradicsom képezi, a tejszíntől lesz nagyon krémes, a tejtermék picit ellensúlyozza a paradicsom savasságát. A fokhagymával se spórolj, jó sokkal lesz igazán finom, illetve a zöldfűszerek mellől a chilit se hagyd le, ettől lesz pikáns a végeredmény. Bár szárított fűszerekkel is működik a recept, ha van rá lehetőséged, friss bazsalikomot használj (1 evőkanállal), de akár friss petrezselymet is keverhetsz a szószba.
Garnélás tészta
Hozzávalók 4 személyre
- 2 evőkanál olívaolaj
- 450 gramm garnélarák (tisztított)
- 1 tk chilipehely
- ízlés szerint só, bors
- 1 kis fej hagyma
- 4 gerezd fokhagyma
- 800 gramm kockázott paradicsom (konzerv)
- 1 tk bazsalikom
- 1 tk oregánó
- opcionális cukor
- 120 ml tejszín
- 400 gramm tészta
Elkészítés:
A hagymákat pucoljuk meg, a vöröset vágjuk finomra, a fokhagymát zúzzuk össze.
Forrósítsunk olívaolajat egy serpenyőben. A garnélákat süssük oldalanként 1-2 percig, majd szórjuk meg őket a chilivel, sózzuk, borsozzuk. Tegyük őket félre.
Ha szükséges, öntsünk még egy kis olajat a serpenyőbe. Adjuk hozzá a hagymát, dinszteljük puhára, majd mehet hozzá a fokhagyma is. 1 perc után öntsük fel a kockázott paradicsommal, majd adjuk hozzá az oregánót és a bazsalikomot is. Gyöngyözve főzzük 10-15 percig, míg picit sűrűsödik a szósz, kóstoljuk meg, chilivel és sóval ízesítsük. Ha nagyon savas, egy kiskanál cukor is mehet bele.
Közben a tésztát főzzük al dentére lobógó, enyhén sós vízben.
Ha picit redukálódott a szósz, öntsük fel a tejszínnel, keverjük, melegítsük egybe, majd vegyük le a tűzről. Keverjük bele a garnélát és a tésztát, forgassuk egybe, majd rögtön tálaljuk.
Fotó: Getty Images