Egyszerű, de isteni hagymás gombafasírt: mindenféle körettel kínálva tökéletes
Fasírt nem csak húsból készülhet, zöldségből is lehet mennyei, szaftos pogácsákat készíteni.
A gombából készült fasírt kedvelt húsmentes fogás. A finomság többféle recept szerint kipróbálható, mindegyik csodás a maga módján. Most egy új változatot mutatunk: az aranybarna fasírt masszájába kenyér és zsemlemorzsa helyett gersli és izgalmas fűszerek kerülnek.
A gersli hántolt árpa, azaz árpagyöngy. Az ősi gabona már a vikingek étrendjében is fontos szerepet töltött be. A gerslit érdemes lenne gyakrabban fogyasztani, újra felfedezni, hisz nagyon egészséges és izgalmas ételek készülhetnek belőle. Rizs helyett is használható töltött káposztába vagy töltött paprikába, különböző köretek és kásák alapja is lehet.
A gerslit szűrőn mossuk át, majd áztassuk egy éjszakára annyi vízbe, amennyi ellepi. Másnap háromszoros mennyiségű sós vízben, 20 perc alatt főzzük puhára.
A megtisztított gombát kockázzuk apróra. A finomra aprított hagymát dinszteljük üvegesre, majd a gerslivel együtt adjuk a gombához. A gombás masszát fűszerezzük sóval, borssal, kakukkfűvel és fokhagymával. A tojást és a petrezselymet is adjuk hozzá, majd az alapanyagokat alaposan keverjük össze. A masszából formázzunk tetszés szerinti gombócokat.
A gombafasírtot hempergessük zsemlemorzsába, majd bő olajban süssük aranybarnára.
Fotók: Getty Images
@sobors.hu