Árpagyöngy rengeteg zöldséggel: egy csoda izgalmas, húsmentes fogás

bācsi ricset cover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A gersli rengeteg különböző zöldséggel fő együtt egy csodás vega főételt vagy köretet eredményezve.

Az árpagyöngy vagy gersli valahogy sosem jön igazán divatba, pedig nagyon egészséges, egészen olcsó és különleges állagú alapanyag. Talán ez utóbbi a legnagyobb előnye: gyakorlatilag szétfőzhetetlen, nem történhet meg vele olyasmi, mint a rizzsel, nem tud péppé főni. Éppen ezért nagyon jó alapja olyan köreteknek, főételeknek és salátáknak, ahol fontos, hogy harapni való maradjon. 

Ebben a köretben vagy vega főételben rengeteg zöldséggel, borsóval, répával és hagymával készül együtt, gyakorlatilag olyasmi, mint egy luxus rizibizi, de rostosabb, ízletesebb, fűszeresebb és izgalmasabb változatban. 

Bécsi ricset

bācsi ricset cikkbe

Hozzávalók 4 személyre

  • 2 darab fehérrépa
  • 4 darab sárgarépa
  • 1 darab nagy fej vöröshagyma
  • 1 szál újhagyma
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 400 gramm zöldborsó
  • 50 gramm vaj
  • 500 gramm gersli
  • 1 teáskanál majoranna (morzsolt)
  • 1 teáskanál paradicsompüré
  • 2 csokor petrezselyem
Recept idők

Elkészítés:

Vajon megpároljuk a finomra vágott vöröshagymát és fokhagymát. Hozzáadjuk a paradicsompürét, és folyamatosan kevergetjük, amíg szép piros színt kap. Felöntjük a vízzel, sózzuk, borsozzuk hozzáadjuk a majorannát, a gerslit, és körülbelül fél órán át főzzük. Ha megpuhult a gersli, hozzáadjuk a kockázott zöldségeket, a zöldborsót, az újhagymát, a rusztikusra vágott petrezselymet, és 130 fokos sütőben lefedve készre sütjük, és 30 percig fedő alatt pihentetjük.

A gersli nem csak köretnek vagy sóletbetétnek, de salátának is szuper, mint ebben a receptben is. 

Fotó: Street Kitchen

Ezt is szeretjük