A gesztenye nem csak desszertnek jó: selymes krémlevest főztünk belőle

Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A gesztenye nálunk leginkább édesen, sőt, szinte kizárólag püré formájában ismert, pedig sósan talán még finomabb. A legnagyobb kihívás ehhez megtalálni a használható alapanyagot, utána már karikacsapás az egész.

Annyira régóta létező dolog a gesztenye sós felhasználása, hogy állítólag Mátyás király egyik kedvenc étele is egy sós, gesztenyés étel volt, a gesztenyével töltött pulyka. Ma itthon olyan ritkán használjuk sós ételekhez ezt az alapanyagot, hogy nehéz azt felhasználható, natúr formában megtalálni - a legtöbb helyen csak az édesített, fagyasztott kiszerelés elérhető.

A héjas gesztenye elkészítése elképesztő macera, ezért a legjobb megoldás, ha vákuumozott, pucolt, főtt gesztenyét keresünk. Egyre több szupermarket polcán megtalálható már szerencsére.

A gesztenye ízét szuperül kiemelik a leveszöldségek, ezért mindből tettem a krémleves alapjához egy keveset. Hagymából szerintem a póré illik bele, de másfélével is elkészíthető, ha éppen nincs ilyen otthon. Levesbetét ügyében maradhatunk az édeskés vonalon és feladhatjuk pirított mandulával, dióval, de hangsúlyozhatjuk a leves sós oldalát egy kis pirított sonkával. 

Gesztenye krémleves

DSC 3933

Hozzávalók 4 adaghoz

  • 1 evőkanál vaj
  • 1 darab póréhagyma
  • 1 darab sárgarépa
  • 1 darab fehér répa
  • 300 gramm főtt, natúr gesztenye
  • ízlés szerint szerecsendió
  • ízlés szerint kakukk
  • ízlés szerint
  • 1 deciliter tejszín
Recept idők

Elkészítés:

A vajat felolvasztjuk, belekeverjük a megtisztított és feldarabolt hagymát és répákat. Fedő alatt pár percig pároljuk őket, majd belekeverjük a gesztenyét. Sózzuk, fűszerezzük és felöntjük kb. egy liter alaplével. Alacsony lángon főzzük, míg minden meg nem puhul, majd az egészet simára turmixoljuk. Legvégül a tejszínt adjuk hozzá. Serpenyőben pirított füstölt sonkával vagy mandulával tálaljuk.

Fotók: Ács Bori/Só&Bors

Ezt is szeretjük