![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
A gesztenye nem csak desszertnek jó: selymes krémlevest főztünk belőle
Cikkek
![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
![Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni](https://kep.index.hu/1/0/3332/33321/333214/33321478_2553060_7d8db1c434cf4a48e36fdc8ad24d7753_wm.jpg)
Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni
![Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül](https://kep.index.hu/1/0/5701/57010/570100/57010011_4215793_6548fcb14f01bff56584caa2ca7675d3_wm.jpg)
Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül
Ropogós
![Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész](https://kep.index.hu/1/0/5703/57033/570331/57033149_4217499_47284c401ff3efd6ff8a398aab52c30f_wm.jpg)
Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész
![Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573465/57346577_4241519_1aed5193020d99643b1d3f3a59ea3dfb_wm.jpg)
Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke
![Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573463/57346399_4241509_738c4eb49400f4e924e7b541f320f399_wm.jpg)
Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent
![Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat](https://kep.index.hu/1/0/5730/57309/573090/57309063_4238633_93cd102205e75ed5904267d311692fb2_wm.jpg)
Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat
![Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen](https://kep.index.hu/1/0/5711/57110/571104/57110497_4223549_93b6a9a2854c531c2b478721ccca62bd_wm.jpg)
Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen
A gesztenye nálunk leginkább édesen, sőt, szinte kizárólag püré formájában ismert, pedig sósan talán még finomabb. A legnagyobb kihívás ehhez megtalálni a használható alapanyagot, utána már karikacsapás az egész.
Annyira régóta létező dolog a gesztenye sós felhasználása, hogy állítólag Mátyás király egyik kedvenc étele is egy sós, gesztenyés étel volt, a gesztenyével töltött pulyka. Ma itthon olyan ritkán használjuk sós ételekhez ezt az alapanyagot, hogy nehéz azt felhasználható, natúr formában megtalálni - a legtöbb helyen csak az édesített, fagyasztott kiszerelés elérhető.
A héjas gesztenye elkészítése elképesztő macera, ezért a legjobb megoldás, ha vákuumozott, pucolt, főtt gesztenyét keresünk. Egyre több szupermarket polcán megtalálható már szerencsére.
A gesztenye ízét szuperül kiemelik a leveszöldségek, ezért mindből tettem a krémleves alapjához egy keveset. Hagymából szerintem a póré illik bele, de másfélével is elkészíthető, ha éppen nincs ilyen otthon. Levesbetét ügyében maradhatunk az édeskés vonalon és feladhatjuk pirított mandulával, dióval, de hangsúlyozhatjuk a leves sós oldalát egy kis pirított sonkával.
Gesztenye krémleves
![DSC 3933](https://kep.index.hu/1/0/2909/29099/290993/29099369_eb2c2bb5d624284ffd806fbfd5da33d5_wm.jpg)
Hozzávalók 4 adaghoz
- 1 evőkanál vaj
- 1 darab póréhagyma
- 1 darab sárgarépa
- 1 darab fehér répa
- 300 gramm főtt, natúr gesztenye
- ízlés szerint szerecsendió
- ízlés szerint kakukk
- ízlés szerint só
- 1 deciliter tejszín
Elkészítés:
Fotók: Ács Bori/Só&Bors
Olvasd el ezt is!