Selymes gesztenyelekvár roppanós darabokkal – Süteményre kenve isteni
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
A sütőtök mellett a gesztenye a tél nagy kedvence, amely nemcsak isteni finom, hanem nagyon egészséges is.
A sült gesztenye a tél egyik legjobb történése, de nemcsak azért, mert jólesik a hidegben a kezünkben szorongatni a forró nassot, hanem mert egészséges is, tele van B-, C-, E-vitaminnal, valamint kalciummal és káliummal. A rosttartalma is igen magas, sőt zsírégető hatása is van, ezért a diétádba is beillesztheted. Ha vigyázol az alakodra, semmiképpen ne az agyoncukrozott bolti gesztenyepürét válaszd, hanem inkább süsd meg, és egy bögre teával együtt nassold el.
A tökéletes sült gesztenye készítéséhez itt adunk tippeket. Nemcsak megsütheted, hanem köretnek, krémlevesnek is elkészítheted, de ha mindenáron süteményben szeretnéd felhasználni, akkor süss muffint belőle.
Szánd rá az időt, és készíts lekvárt belőe, amellyel aztán süteményeket is megtölthetsz, de simán kalácsra kenve is isteni lesz. Készítheted darabosan is, de ha inkább krémesre szeretnéd, akkor az elkészülte után pépesítsd, úgy töltsd üvegekbe.
Gesztenyelekvár
Hozzávalók 4 adaghoz
- 500 gramm gesztenye
- 0.5 teáskanál só
- 200 gramm cukor
- 0.5 kávéskanál vaníliakivonat
Elkészítés:
A gesztenyéket mossuk meg, és éles késsel vágjunk bele x alakzatot.
Tegyük a gesztenyéket egy lábasba, öntsük fel annyi vízzel, amennyi ellepi, és adjunk hozzá fél teáskanál sót. Várjuk meg, amíg felforr, majd vegyük lejjebb a lángot, fedjük le, és főzzük 45 percig, amíg megpuhul. Vegyük le a tűzről, majd vegyük ki a gesztenyéket, és óvatosan hámozzuk le róluk a külső és belső héjat is, majd tegyük őket egy tálba.
Vágjuk össze őket, majd tegyük egy másik lábasba. Adjuk hozzá a cukrot és 250 milliliter vizet, jól keverjük el, majd forraljuk fel. Vegyük közepesre a lángot, és gyakran keverve főzzük 40 percig. Nagyon figyeljünk oda, mert a massza gyorsan besűrűsödik, és leéghet. Szükség szerint csökkentsük a hőmérsékletet, és folyamatosan keverjük.
Vegyük le az edényt a tűzről, hagyjuk kicsit hűlni, majd keverjük hozzá a vaníliakivonatot és egy csipet durvább szemű sót. Le is lehet pürésíteni, ha nem szeretnéd darabosan eltenni. Kanalazzuk a lekvárt üvegekbe, szorosan zárjuk le, és tegyük hűtőbe. Hűtőben legfeljebb 2 hónapig eltartható.
Ha tovább szeretnénk tárolni, akkor töltsük sterilizált üvegekbe, és tegyük forró vízfürdőbe 20 percre, és utána hagyjuk kihűlni.
Fotó: Getty Images