Illatos, tejszínes gesztenyekrémleves: almával és fahéjjal dúsítva készül

gkrcover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A krémes levesben izgalmas fűszerek és ízek kapnak helyet: rum, gyömbér, fahéj, alma, cukor és fehér bors is van benne.

Ideje elkezdeni a karácsonyi készülődést, először is érdemes megtervezni, mi kerüljön az ünnepi asztalra. Valamilyen levesnek mindenképp helyet kell rajta kapnia. A melengető fogás lehet hagyományos, vagy ha szeretnéd, különlegesebb, kicsit merészebb finomsággal is előrukkolhatsz, mondjuk gesztenyekrémlevessel, melynek varázslatos illata és íze mindenkit rabul ejt majd.

A selymes leves egyszerűen készül, de érdemes játszani az ízek kialakításával: ha édesebbre szeretnéd, több cukor kerüljön bele, ha viszont nem szeretnéd elnyomni a gyömbér és a fehér bors pikáns ízét, akkor kevesebb cukrot használj. Ha savanykásabb aromát szeretnél a levesbe csempészni, akkor alma helyett narancs reszelt héjával dúsítsd a levet.

Az illatos finomságot forrón érdemes tálalni, a tetejére díszítés gyanánt tejszínhab, sült gesztenye, csokireszelék, esetleg frissen őrölt fekete bors is kerülhet.

Illatos gesztenyekrémleves

gklct

Hozzávalók 4 személyre

  • 5 dekagramm vaj
  • 5 dekagramm liszt
  • 1 csipet gyömbér
  • 1 teáskanál fahéj
  • 1 darab alma
  • 1 deciliter habtejszín
  • 1 liter víz
  • 15 dekagramm gesztenyemassza
  • 2 evőkanál rum
  • cukor ízlés szerint
  • 1 csipet őrölt fehér bors
Recept idők

Elkészítés:

Magas falú lábasban a vajat olvasszuk fel, majd keverjük el benne a lisztet, kicsit pirítsuk meg. Közben az almát pucoljuk meg, kockázzuk fel, majd tegyük a levesbe a fahéjjal és a gyömbérrel együtt, utána öntsük fel vízzel. 

Az áttört masszát is keverjük a levesbe, ízesítsük ízlés szerint cukorral, egy csipet borssal és rummal. Egybeforralás után, amikor az alma is megpuhult, botmixerrel pürésítsük, majd a tejszínt is öntsük a levesbe és forraljuk egybe.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük