Sütés nélküli gesztenyés keksztekercs: macera nélkül készül a mutatós desszert
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Vajpuha csirkemell tejfölös szószban: szaftos és omlós lesz a hús
Ropogós
Őszi almáspite-smoothie: mesésen krémes és fűszeres
Mennyei kókuszkrém házilag: tejszínhab helyett is működik
Álompuha krumplinudli gombás szósszal: serpenyőben pirul aranybarnára
Ellenállhatatlan narancsos pöfetegkeksz: egyszerűen készül a finomság
Omlós rántott hús tojás nélkül: kefires pác teszi izgalmassá
Látványos, mégis egyszerűen elkészíthető édesség, amelyhez még a sütőt sem kell bekapcsolni.
A kókuszos keksztekercs alapja szinte megegyezik a kókuszgolyó hozzávalóival, igaz, a tekercs masszáját érdemes kicsit továbbálmodni, kerülhet bele kávé vagy gesztenyemassza.
Bár sokan csak a krémbe tesznek gesztenyét - és mi tagadás, nagyon finom gesztenyével töltve, szerintem a tésztát is érdemes dúsítani vele. Elképesztően finom lesz, meglepően eltelíti majd az embert.
A krém kialakításánál a vajas vonalnál maradtam, de adtam hozzá egy kis kókuszitalt is, amitől lágyabb, jobban kenhető lett. A roládot jó sok kókuszreszelékkel vontam be, de ha időd engedi, olvasztott csoki is csurgatható a tekercsre. Szeletelés előtt pár órára hűtőbe kell tenni, így egyrészről az ízeknek is lesz ideje összeérni, másrészről könnyebben lehet majd vágni is.
Gesztenyés-kókuszos keksztekercs
Hozzávalók 6 személyre
Rolád:
- 500 gramm háztartási keksz (darált)
- 250 gramm vaj
- 300 gramm gesztenyemassza
- 3 evőkanál cukor
- 4 evőkanál kakaó (cukrozatlan)
Krém:
- 200 gramm vaj
- 4 evőkanál kókuszreszelék
- 2 evőkanál kókuszital
- 2 evőkanál cukor
A tetejére:
- ízlés szerint kókuszreszelék
Elkészítés:
A rolád hozzávalóit öntsük tálba és gyúrjuk egybe.
A krémhez először a vajat keverjük habosra a cukorral, majd a kókuszreszeléket és a kókuszitalt is keverjük hozzá (a kókuszitalból akár többet is tehetünk, de habtejszínt is használhatunk: ezt verjük kemény habbá, utána keverjük a vajhoz).
Egy darab folpack vagy alufólia tetejét szórjuk meg kókuszreszelékkel, a kekszes tésztát tegyük rá, majd sodrófa segítségével nyújtsuk ki. Kenjük meg krémmel, majd tekerjük fel, ízlés szerint szórjuk meg kókuszreszelékkel, végül tegyük a hűtőbe pár órára dermedni.
A receptben írt arányok ízlésre szabhatóak, aki édesebben szereti, bátran tegyen hozzá több cukrot, aki pedig sötétebbre szeretné a masszát, a kakaóval legyen bőkezűbb.
Fotó: Botos Claudia/Sóbors