Őszimádó almás pite rengeteg fahéjjal: a zabpelyhes alap feltölt energiával

Fahejas almas pite glutenmentes C
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Nálunk alapszabály, hogy nem telhet el az ősz almás pite nélkül. Ennek jegyében megsütöttem a legfinomabb, legporhanyósabb és legtartalmasabb pitét, amely ráadásul glutén- és cukormentes is.

A legtöbb pite elkészítéséhez nem kell különösebb konyhai tapasztalat, és ez ebben az esetben sincs másként. Bár egy reformreceptről van szó, hiszen búzaliszt és cukor nélkül készül (ráadásul vegán is), a lényegi pontokban semmiben sem különbözik a hagyományos társaitól.

A pite alapja és a teteje nem egyformák: az alapréteg mandulaliszt és zabpehelyliszt keveréke, a fedőréteg pedig zabpehelyből készül, így az egész egy értékes rostokban gazdag és tápláló desszertet eredményez.

És ha ez nem lenne elég, akkor az almás rétegbe is kerül egy ínyenc hozzávaló, a mandulavaj, amely mennyeien krémessé és fehérjedússá teszi a tölteléket. Almából ízes, lédús fajtát válassz. Én gálát használtam, és tökéletes volt erre a célra.

Ezeknek az összetevőknek köszönhetően ez a pite nemcsak desszertként, de reggeliként vagy tízóraiként is megállja a helyét, hiszen órákig tartó lendületet biztosít majd.

Gluténmentes almás pite

Fahejas almas pite glutenmentes

Hozzávalók 12 szelethez

A pitealaphoz:

  • 100 g mandulaliszt
  • 60 g zabpehelyliszt
  • 20 g kukoricakeményítő
  • 1 csipet
  • 1 db biocitrom reszelt héja
  • 150 g növényi vajhelyettesítő (olvasztva)
  • 2 db lenmagtojás
  • 10 db aszalt datolya (pürésítve)
  • 1 ek vaníliakivonat
  • 100 ml növényi ital (a pürésítéshez)

Az almás töltelékhez:

  • 5 db Gála alma
  • 150 ml növényi ital (bármilyen)
  • 2 tk őrölt fahéj
  • 3 ek mandulavaj
  • 2 ek friss citromlé
  • 1 ek kukoricakeményítő
  • 1 csipet
  • 10 db aszalt datolya (pürésítve)
  • 1 tk vaníliakivonat

A felső réteghez:

  • 150 g apró szemű zabpehely
  • 10 db aszalt datolya (pürésítve)
  • 1 tk őrölt fahéj
  • 5 ek olvasztott kókuszolaj
  • 1 ek chiamag (opcionális)
  • 1 csipet
Recept idők

Elkészítés:

Áztassuk forró vízbe a datolyákat (mind a 30-at a 3 részfolyamathoz), és hagyjuk, hogy 1 óra alatt teljesen megpuhuljanak.

A lenmagtojáshoz mérjük egy pohárba a lenmaglisztet (vagy őrleményt), és keverjünk hozzá 6 evőkanál forró vizet. Tegyük félre, hogy besűrűsödjön.

Szűrjük le a datolyákat, tegyük egy aprítógépbe, és a 100 ml növényi itallal pürésítsük homogén állagúra.

A pitealaphoz mérjük egy közepes tálba a liszteket, a kukoricakeményítőt, a sót és a reszelt citromhéjat, és keverjük el őket. Adjuk hozzá az olvasztott vajhelyettesítőt, a lenmagtojást, a datolyapaszta harmadát és a vaníliakivonatot, és dolgozzuk őket össze a száraz hozzávalókkal. 

Borítsuk a masszát egy kiolajozott tortaforma vagy piteforma (24 cm) aljára, és egy kanál hátával egyenletesen oszlassuk el. Tegyük 180 fokos sütőbe, és fél óráig süssük.

Közben készítsük el a tölteléket: az almákat hámozzuk meg, csumázzuk ki, és nagy lyukú reszelőn reszeljük le. Egy közepes edényben a növényi ital hozzáadásával pároljuk puhára, majd adjuk hozzá a fahéjat, a mandulavajat, a citromlevet, a keményítőt, a sót, a vaníliát és a datolyapaszta második harmadát, keverjük el őket, és vegyük le a tűzről. 

Vegyük ki az alapot a sütőből, és oszlassuk el rajta az almát.

A felső réteghez alaposan keverjünk össze minden hozzávalót, és kézzel egyengessük az almás réteg tetejére.

Tegyük vissza a sütőbe, és süssük további 30 percig. Porcukorral, fahéjszórással vagy vaníliasodóval tálaljuk.

Fotók: Kapitány Beáta / Sóbors

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!

Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek. 

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

Promóció

Ezt is szeretjük