Őszimádó almás pite rengeteg fahéjjal: a zabpelyhes alap feltölt energiával

Fahejas almas pite glutenmentes C
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Nálunk alapszabály, hogy nem telhet el az ősz almás pite nélkül. Ennek jegyében megsütöttem a legfinomabb, legporhanyósabb és legtartalmasabb pitét, amely ráadásul glutén- és cukormentes is.

A legtöbb pite elkészítéséhez nem kell különösebb konyhai tapasztalat, és ez ebben az esetben sincs másként. Bár egy reformreceptről van szó, hiszen búzaliszt és cukor nélkül készül (ráadásul vegán is), a lényegi pontokban semmiben sem különbözik a hagyományos társaitól.

A pite alapja és a teteje nem egyformák: az alapréteg mandulaliszt és zabpehelyliszt keveréke, a fedőréteg pedig zabpehelyből készül, így az egész egy értékes rostokban gazdag és tápláló desszertet eredményez.

És ha ez nem lenne elég, akkor az almás rétegbe is kerül egy ínyenc hozzávaló, a mandulavaj, amely mennyeien krémessé és fehérjedússá teszi a tölteléket. Almából ízes, lédús fajtát válassz. Én gálát használtam, és tökéletes volt erre a célra.

Ezeknek az összetevőknek köszönhetően ez a pite nemcsak desszertként, de reggeliként vagy tízóraiként is megállja a helyét, hiszen órákig tartó lendületet biztosít majd.

Gluténmentes almás pite

Fahejas almas pite glutenmentes

Hozzávalók 12 szelethez

A pitealaphoz:

  • 100 g mandulaliszt
  • 60 g zabpehelyliszt
  • 20 g kukoricakeményítő
  • 1 csipet
  • 1 db biocitrom reszelt héja
  • 150 g növényi vajhelyettesítő (olvasztva)
  • 2 db lenmagtojás
  • 10 db aszalt datolya (pürésítve)
  • 1 ek vaníliakivonat
  • 100 ml növényi ital (a pürésítéshez)

Az almás töltelékhez:

  • 5 db Gála alma
  • 150 ml növényi ital (bármilyen)
  • 2 tk őrölt fahéj
  • 3 ek mandulavaj
  • 2 ek friss citromlé
  • 1 ek kukoricakeményítő
  • 1 csipet
  • 10 db aszalt datolya (pürésítve)
  • 1 tk vaníliakivonat

A felső réteghez:

  • 150 g apró szemű zabpehely
  • 10 db aszalt datolya (pürésítve)
  • 1 tk őrölt fahéj
  • 5 ek olvasztott kókuszolaj
  • 1 ek chiamag (opcionális)
  • 1 csipet
Recept idők

Elkészítés:

Áztassuk forró vízbe a datolyákat (mind a 30-at a 3 részfolyamathoz), és hagyjuk, hogy 1 óra alatt teljesen megpuhuljanak.

A lenmagtojáshoz mérjük egy pohárba a lenmaglisztet (vagy őrleményt), és keverjünk hozzá 6 evőkanál forró vizet. Tegyük félre, hogy besűrűsödjön.

Szűrjük le a datolyákat, tegyük egy aprítógépbe, és a 100 ml növényi itallal pürésítsük homogén állagúra.

A pitealaphoz mérjük egy közepes tálba a liszteket, a kukoricakeményítőt, a sót és a reszelt citromhéjat, és keverjük el őket. Adjuk hozzá az olvasztott vajhelyettesítőt, a lenmagtojást, a datolyapaszta harmadát és a vaníliakivonatot, és dolgozzuk őket össze a száraz hozzávalókkal. 

Borítsuk a masszát egy kiolajozott tortaforma vagy piteforma (24 cm) aljára, és egy kanál hátával egyenletesen oszlassuk el. Tegyük 180 fokos sütőbe, és fél óráig süssük.

Közben készítsük el a tölteléket: az almákat hámozzuk meg, csumázzuk ki, és nagy lyukú reszelőn reszeljük le. Egy közepes edényben a növényi ital hozzáadásával pároljuk puhára, majd adjuk hozzá a fahéjat, a mandulavajat, a citromlevet, a keményítőt, a sót, a vaníliát és a datolyapaszta második harmadát, keverjük el őket, és vegyük le a tűzről. 

Vegyük ki az alapot a sütőből, és oszlassuk el rajta az almát.

A felső réteghez alaposan keverjünk össze minden hozzávalót, és kézzel egyengessük az almás réteg tetejére.

Tegyük vissza a sütőbe, és süssük további 30 percig. Porcukorral, fahéjszórással vagy vaníliasodóval tálaljuk.

Fotók: Kapitány Beáta / Sóbors

Ezt is szeretjük