Mennyei, szaftos calabrese ragu darált hússal: kolbász és rengeteg zöldség is gazdagítja
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
A calabrese a bolognai kevésbé ismert, északi testvére, de még annál is tartalmasabb, átmelegít és eltelít.
A tészta és a szaftos raguk kedvelőinek kötelező kipróbálniuk ezt a receptet, robbannak benne az ízek, ráadásul nagyon egyszerűen készül.
Egy tányérnyi Olaszország. A legrövidebben így jellemezhető ez a fantasztikus ragu, amelyet tésztával, rizsel vagy gnocchival is lehet kínálni. A tartalmas fogás tökéletes választás a hűvös őszi napokra, a kolbásznak és a húsnak köszönhetően biztosan eltelít. A ragu fűszeres, kicsit csípős és laktató, sörrel felturbózva lesz igazán különleges.
Gnocchi calabrese raguval
Hozzávalók 4 személyre
- 15 dekagramm kolbász
- 1 fej hagyma
- 1 darab sárgarépa
- 1 szál szárzeller
- 50 dekagramm darált sertéshús
- 2 deciliter sör
- 2.5 deciliter passzírozott paradicsom
- 4 gerezd fokhagyma
- 2 teáskanál oregánó
- 1 teáskanál cayenne-bors
- só és bors ízlés szerint
- 2 darab babérlevél
- 1 csokor petrezselyem
- parmezán (tálaláshoz)
- 400 gramm gnocchi
- kevés vaj
Elkészítés:
A kolbászt karikákra vágva, száraz serpenyőben kezdjük el pirítani – ha kidobta a zsírját és ropogósra pirult, akkor tegyük félre.
A finomra vágott hagymát kezdjük el pirítani a kolbász zsírján, majd mehet mellé a lereszelt sárgarépa és az apró kockákra vágott szárzeller – ha szükséges, adjunk hozzá még egy kevés olajat. Pár perc pirítás után adjuk hozzá a húst, amit szintén pirítsunk.
4-5 perc kevergetés után adjuk hozzá a sört és a passzírozott paradicsomot, majd ízesítsük: törjük bele a fokhagymákat, majd szórjuk bele az oregánót, cayenne-borsot, sózzuk, borsozzuk és dobjuk bele a babérleveleket.
Lefedve főzzük 1 órán át, ha nem elég szaftos a ragu, akkor adjunk hozzá egy kevés vizet. A főzési idő végén keverjük el benne a finomra aprított petrezselymet.
A gnocchit félig főzzük meg, majd forró serpenyőben olvasszunk meg egy darabka vajat és ezen pirítsuk aranybarnára. Forgassuk össze a kész raguval, a tetejét szórjuk meg parmezánnal és egy kevés petrezselyemmel.
Ha tetszett ez a recept, próbáld ki ezt az olaszos marharagut is.
Fotó: Street Kitchen