![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
Mennyei, szaftos calabrese ragu darált hússal: kolbász és rengeteg zöldség is gazdagítja
![Gnocchi-calabrese-raguvalcover](https://kep.index.hu/1/0/3000/30004/300042/30004281_2303615_568fdaad86d2def4e0d74eff5590810b_wm.jpg)
Cikkek
![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
![Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni](https://kep.index.hu/1/0/3332/33321/333214/33321478_2553060_7d8db1c434cf4a48e36fdc8ad24d7753_wm.jpg)
Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni
![Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül](https://kep.index.hu/1/0/5701/57010/570100/57010011_4215793_6548fcb14f01bff56584caa2ca7675d3_wm.jpg)
Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül
Ropogós
![Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész](https://kep.index.hu/1/0/5703/57033/570331/57033149_4217499_47284c401ff3efd6ff8a398aab52c30f_wm.jpg)
Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész
![Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573465/57346577_4241519_1aed5193020d99643b1d3f3a59ea3dfb_wm.jpg)
Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke
![Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573463/57346399_4241509_738c4eb49400f4e924e7b541f320f399_wm.jpg)
Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent
![Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat](https://kep.index.hu/1/0/5730/57309/573090/57309063_4238633_93cd102205e75ed5904267d311692fb2_wm.jpg)
Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat
![Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen](https://kep.index.hu/1/0/5711/57110/571104/57110497_4223549_93b6a9a2854c531c2b478721ccca62bd_wm.jpg)
Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen
A calabrese a bolognai kevésbé ismert, északi testvére, de még annál is tartalmasabb, átmelegít és eltelít.
A tészta és a szaftos raguk kedvelőinek kötelező kipróbálniuk ezt a receptet, robbannak benne az ízek, ráadásul nagyon egyszerűen készül.
Egy tányérnyi Olaszország. A legrövidebben így jellemezhető ez a fantasztikus ragu, amelyet tésztával, rizsel vagy gnocchival is lehet kínálni. A tartalmas fogás tökéletes választás a hűvös őszi napokra, a kolbásznak és a húsnak köszönhetően biztosan eltelít. A ragu fűszeres, kicsit csípős és laktató, sörrel felturbózva lesz igazán különleges.
Gnocchi calabrese raguval
![Gnocchi-calabrese-raguvalct](https://kep.index.hu/1/0/3000/30004/300043/30004357_60dc72522aa41886f631fac0179727b5_wm.jpg)
Hozzávalók 4 személyre
- 15 dekagramm kolbász
- 1 fej hagyma
- 1 darab sárgarépa
- 1 szál szárzeller
- 50 dekagramm darált sertéshús
- 2 deciliter sör
- 2.5 deciliter passzírozott paradicsom
- 4 gerezd fokhagyma
- 2 teáskanál oregánó
- 1 teáskanál cayenne-bors
- só és bors ízlés szerint
- 2 darab babérlevél
- 1 csokor petrezselyem
- parmezán (tálaláshoz)
- 400 gramm gnocchi
- kevés vaj
Elkészítés:
A kolbászt karikákra vágva, száraz serpenyőben kezdjük el pirítani – ha kidobta a zsírját és ropogósra pirult, akkor tegyük félre.
A finomra vágott hagymát kezdjük el pirítani a kolbász zsírján, majd mehet mellé a lereszelt sárgarépa és az apró kockákra vágott szárzeller – ha szükséges, adjunk hozzá még egy kevés olajat. Pár perc pirítás után adjuk hozzá a húst, amit szintén pirítsunk.
4-5 perc kevergetés után adjuk hozzá a sört és a passzírozott paradicsomot, majd ízesítsük: törjük bele a fokhagymákat, majd szórjuk bele az oregánót, cayenne-borsot, sózzuk, borsozzuk és dobjuk bele a babérleveleket.
Lefedve főzzük 1 órán át, ha nem elég szaftos a ragu, akkor adjunk hozzá egy kevés vizet. A főzési idő végén keverjük el benne a finomra aprított petrezselymet.
A gnocchit félig főzzük meg, majd forró serpenyőben olvasszunk meg egy darabka vajat és ezen pirítsuk aranybarnára. Forgassuk össze a kész raguval, a tetejét szórjuk meg parmezánnal és egy kevés petrezselyemmel.
Ha tetszett ez a recept, próbáld ki ezt az olaszos marharagut is.
Fotó: Street Kitchen
Olvasd el ezt is!