
Így készül a tökéletes gnocchi - Jamie Oliver receptje alapján
Cikkek


Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a nyár kedvence

Álomszép citromos, túrókrémes torta: sütés nélkül készül
Ropogós

Könnyű, nyári mártogatós kovászos uborkából: zöldségek és chips mellé

15 perces, meggyes-csokoládés szelet: hűsítő nyári desszert

Villámgyors, leveles tésztás pizza: utolsó pillanatos vacsi

Sajtos, csirkével töltött cukkini: ez lesz a nyár kedvence

Krémes, házi őszibarackfagyi: turmixgépben készül a nyári desszert
A burgonyás gnocchinak nincsen párja a köretek között. Önmagában is isteni, de ha már csak egy kis olvasztott vajba beleforgatjuk és megszórjuk zöldfűszerrel vagy sajttal, rögtön egy zseniális fogás.
Jamie Oliver Rómában tanulta ezt a receptet az olasz Nonna Teresától. Eltér kicsit az itthon megszokottól, de nem véletlenül - ezt a gnocchit rögtön, frissen kell tálalnunk, ezért máshogyan is készül.
Ennél a receptnél ugyanis nincs szükség tojásra. Ha étteremben eszünk gnocchit, abban a legtöbbször azért van, mert nem frissen készítik el, már előre be van gyúrva a tészta, és olyankor tényleg kihagyhatatlan hozzávaló a tojás. Viszont ha frissen főzzük és rögtön tálaljuk, akkor erre nincsen szükség, könnyedebb lesz a gnocchi nélküle, kevésbé lesz tömős.
A gnocchi formázására időt kell szánni, ugyanis minden egyes darabra barázdákat kell készíteni, különben nem tapad meg a tésztán a szósz. Ez a recept tényleg csak a tészta hozzávalóit tartalmazza, de ha rögtön tálalunk, akkor szükségünk lesz még vajra - ebbe kell megforgatni a kifőtt gnocchikat. A többi feltét már ránk van bízva, de a parmezán sajtról semmiképp ne feledkezzünk meg.
Jamie Oliver gnocchi receptje

Hozzávalók 6 adaghoz
- 1 kilogramm burgonya (C típusú, lisztes)
- 100 gramm liszt (00 típusú)
- 1 darab szerecsendió
- ízlés szerint só, bors
Elkészítés:
2. Szűrjük le őket, tegyük félre hűlni, majd húzzuk le a héjukat.
3. Krumplinyomóval pépesítsük, majd öntsük ki a tiszta munkalapra. Szórjuk rá a lisztet, reszeljük rá a szerecsendió felét, szórjuk meg tengeri sóval és fekete borssal, majd tiszta kézzel gyúrjuk homogén tésztává. (A krumpli fajtájától függően több lisztre is szükség lehet.)
4. Gyúrjuk addig, amíg rugalmas nem lesz a tészta. Ha elérte a kívánt állagot, akkor vágjuk fel 4 egyforma részre, és minden részből csináljunk 2 cm vastag rudat.
5. A rudakból vágjunk le 3 cm-es darabokat - ez egy átlagos gnocchi mérete. Próbáljuk meg őket négyzet alakúra formálni, de formázhatunk belőlük gömböket is, majd egy villával minden darabra nyomjunk rá barázdákat, ezen fog megtapadni a szósz.
6. Dobjuk őket forrásban lévő sós vízbe, kb. 2-3 percig főzzük, amíg fel nem jönnek a víz tetejére.
7. Ha elkészültek, szűrjük le, forgassuk bele őket olvasztott vajba. Szórjuk meg parmezánnal, paradicsomszósszal tálaljuk.
Fotó: Shutterstock