Nem csak szalonnával finom a carbonara – Húsmentesen, gombával is tökéletes fogás

gombás carbonara spagetti
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Nagyon szeretem a tésztás ételeket, azokból is a letisztultabb, selymes ízeket kedvelem.

Mostanában megint egyre több gombával készült ételt eszem. Amellett, hogy nagyon szeretem, sokszor a húst is tökéletesen tudom vele helyettesíteni. A minap fetával töltöttem meg, de legtöbbször raguféléket készítek belőle. Amikor gyorsan kell valami táplálót tenni az asztalra, akkor szószként tésztára teszem.

A minap találtam ezt a receptet, amely tulajdonképpen egy carbonara, de a szalonna helyett gombát használunk. A fűszerezésen múlik minden, a végeredmény ugyanolyan szaftos és ízes lesz, mint az eredeti. Hagyományos vöröshagyma helyett érdemes salottahagymával készíteni, aminek az íze nem olyan csípős, inkább édeskés.

Gombás carbonara

gombás carbonara spagetti recept

Hozzávalók 4 személyre:

  • 70 dekagramm csiperke (fehér vagy barna)
  • 500 gramm spagetti
  • 6 gerezd fokhagyma
  • 2 darab salottahagyma
  • 100 gramm petrezselyem
  • 1 darab tojás
  • 5 darab tojássárgája
  • 100 gramm parmezán
  • ízlés szerint
  • ízlés szerint bors (frissen őrölt)
  • 2 evőkanál olívaolaj (extra szűz)
Recept idők

Elkészítés:

A gombát szabadítsuk meg a héjától, törjük ki a szárát, majd a kalapokat vágjuk félbe vagy negyedbe. Tegyük egy tálba. Tisztítsuk meg a fokhagymagerezdeket. Hámozzuk meg a salottahagymákat. A petrezselymet vágjuk apróra. 

A tojások sárgáját, az egész tojást, a reszelt parmezánt és egy kevés borsot jól keverjünk össze, majd tegyük félre. 

Egy lábasban hevítsünk olajat, majd tegyük hozzá a gombákat. Addig pirítsuk, amíg aranybarnák nem lesznek. Arra figyeljünk, hogy a gomba először levet ereszt, és csak azután kezd el barnulni, miután a lé elpárolgott. Figyeljük folyamatosan, nehogy odakapjon. 

Közben forraljunk vizet, sózzuk, és tegyük fel főni a spagettit. 

Ha a gombák megbarnultak, vegyük lejjebb a hőmérsékletet, és tegyük hozzá a fokhagymát, a hagymát, majd sózzuk. Egészen rövid ideig pirítsuk még, nehogy megégjen. Amikor a spagetti al dentére főtt, tegyünk félre a főzővizéből 2 pohárnyit, a tésztát pedig szűrjük le. 

A tésztát az egyik pohár főzővízzel együtt adjuk a gombához, majd főzzük alacsony fokozaton, amíg a víz el nem párolog. Ekkor vegyük le a tűzhelyről, és hagyjuk picit hűlni. Azért ne hagyjuk ki ezt a lépést, mert ha a tojásokat a túl forró tésztához keverjük, a szószunk nem szép selymes lesz, hanem rántottát kapunk. 

A tojásos keverékhez öntsünk egy fél pohárnyit a tészta főzővizéből, és jól keverjük össze, majd szépen, folyamatosan kevergetve adjuk a tésztához. Ízlés szerint szórjunk rá petrezselymet, majd tálaláskor parmezánt. 

Fotó: Getty Images

Szólj hozzá! ( komment)

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a szerkesztőséghez. Részletek az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ezt is szeretjük