Nagyon sajtos cukkinis rakottas: liszt nélkül, sok tejföllel készül

cukkinis-rakottas
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Könnyed, a rizstől mégis laktató ez az isteni, krémes köret, amely akár laza ebédként is megállja a helyét.

Nagyon sajtos és nagyon krémes ez a cukkinis rakottas: a zöldség mellé sok-sok tejföl és mozzarella kerül, de rizst is kevertünk bele, hogy tartalmasabb legyen. Köretként nagyjából 8 főnek elegendő az alábbi adag, de ha könnyed ebédként kínálnád, inkább 6 fővel számolj.

Az elkészítése nagyon egyszerű, úgyhogy bátran állj neki kezdőként is. Mivel a cukkininek viszonylag semleges az íze, bátran fűszerezheted: mi most snidlinggel tettük izgalmasabbá, de másféle zöldfűszert vagy fűszerkeveréket is adhatsz hozzá.

A tejföllel és a sajttal ne spórolj, azoktól lesz isteni krémes: utóbbiból goudával és mozzarellával is dolgozhatsz, de ha karakteresebb irányba vinnéd, cheddarral süsd össze.

Sajtos, cukkinis rakottas

cukkinis-rakottas2

Hozzávalók 8 személyre

  • 1.5 kg cukkini
  • ízlés szerint
  • 130 g hosszú szemű rizs
  • 250 g tejföl
  • 0.5 tk sütőpor
  • 4 db tojás
  • 300 g gouda vagy mozzarella
  • 1 marék apróra vágott snidling
Recept idők

Elkészítés:

A rizst főzzük meg a csomagoláson írtak szerint, tegyük félre.

A cukkinit reszeljük le nagy lyukú reszelőn, majd szórjunk rá 1 tk. sót. Hagyjuk állni 10 percig, majd alaposan nyomkodjuk ki.

Melegítsük elő a sütőt 200 fokra, vajazzunk ki egy 23x33 centis tepsit.

Míg pihen a cukkini, a tejföl kétharmadába keverjük bele a sütőport, tegyük félre.

A kinyomkodott cukkinihez adjuk hozzá a tojásokat és a tejfölös keveréket, forgassuk egybe. Adjuk hozzá a rizst, a reszelt sajt kétharmadát, a snidlinget, forgassuk össze. Kóstoljuk meg, sózzuk ízlés szerint.

Öntsük a masszát az előkészített tepsibe, kenjük a tetejére a maradék tejfölt. Szórjuk rá a maradék sajtot, majd toljuk a sütőbe kb. 40 percre. Hagyjuk picit hűlni, mielőtt szeletelnénk.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük