Omlós csirkecomb Stroganoff módra: a gombás szósz a lelke
A vajas-szalonnás-gombás alaptól lesz mennyei a szósz, a csirkecomb átveszi az ízeket, miközben vajpuhára fő.
Ezt a mennyei ételt egy Erlensee nevű német kisvárosban volt szerencsém először megkóstolni, az Erlebnisgaststätte Erlensee nevű étteremben. A tóparton ülve inni a finom német sört és mellé elfogyasztani egy jägerschnitzelt, maga volt az álom.
A krémes gombamártás selymesen ölelte körül az omlós, sült karajszeleteket, ami mellett természetesen szalvétagombóc volt a kísérő. Az ízek egyszerűen lenyűgözőek voltak, így adta magát, hogy reprodukáljam ezt a fantasztikus és egyébként könnyen elkészíthető ételt itthon is.
A hússzeleteket egy nappal az elkészítés előtt sózzuk be, és pihentessük hűtőben, hogy másnapra kellően meg tudjanak puhulni. Főzés előtt vegyük ki a hűtőből, hogy kissé felmelegedhessenek.
A gombákat mossuk meg, majd vékonyan szeleteljük fel. A hagymát tisztítsuk meg, majd aprítsuk fel. A bacont vágjuk fel egészen apró darabokra.
Egy nagy serpenyőben olvasszuk fel a vaj felét, és amikor elkezd sercegni, dobjuk rá a gombát. Enyhén pirítsuk meg, és hagyjuk, hogy egy kis levet eresszen. Vegyük le a tűzről, szedjük egy kisebb tányérra, majd tegyük félre.
Ugyanebben a serpenyőben hevítsünk fel a vaj másik felét, majd dobjuk rá a felaprított hagymát és a bacont. Alacsony-közepes lángon pároljuk üvegesre, majd adjuk hozzá a gombát, a kakukkfüvet és a petrezselymet. Fokozatosan öntsük hozzá a tejszínt és az alaplevet.
Forraljuk fel az egészet, majd vegyük le alacsonyra a lángot, és hagyjuk, hogy a tejszín elkezdjen besűrűsödni. Fedő alatt főzzük kb. 15 percig, gyakorta megkeverve. Ha a folyadékot kevesellnénk alatta, adjunk hozzá még egy kis tejszínt, majd alapelvet.
A sóval csak óvatosan, hiszen az alaplé magában is sós. Ha a mártás állaga már szép krémes, az illata pedig bejárja az egész konyhát, el is készültünk vele.
A hússzeleteket borsozzuk be, majd hempergessük meg lisztben. Egy serpenyőben hevítsük fel az olajat, majd közepes lángon, oldalanként kb. 5-7 perc alatt süssük meg benne a húst. Akkor tökéletes, ha kap egy enyhe kis színt, és a villa csak úgy siklik benne.
Szedjük tányérra, majd öntsük le a krémes gombamártással, és már tálalhatjuk is. Köretként a már említett szalvétagombócot ajánljuk hozzá.
Fotó forrása: Horváth Kitti Gabriella/Sóbors
@sobors.hu