Könnyed tavaszi tészta roppanós zöldségekkel: színes fogás gyorsan

1
Nyomtatás
tavaszi-zoldseges-teszta2
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

Használd ki a tavasz adta lehetőségeket, készíts szezonális zöldségekből valami finomat, ez a színes tészta biztosan az új kedvenced lesz!

Ez a színes, zöldséges tészta, avagy a pasta primavera az egyik legjobb dolog, amit tavasszal készíthetsz, tele van szezonális alapanyagokkal, és nagyon friss lesz az összhatás.

Az alábbi változatot spárga, brokkoli, paprika és cukkini gazdagítja, de keverhetsz bele zsenge zöldborsót és spenótot is. Az étel lelke – a zöldségeken kívül – a citromos, tejszínes szószban rejlik, ettől lesz szaftos és üde, főleg, ha többféle zöldfűszert is keversz bele.

Ez a recept annyira tápláló és tartalmas, hogy hús nélkül is jóllaksz majd, teljes értékű ebéd minden jóval telepakolva.

Zöldséges, tavaszi tészta

tavaszi-zoldseges-teszta

Hozzávalók 6 személyre

  • 500 g tészta
  • 2 ek olívaolaj
  • 250 g zöld spárga
  • 1 db kaliforniai paprika
  • 250 g brokkoli
  • 1 kisebb db cukkini
  • ízlés szerint só, bors
  • 2 ek vaj
  • 1 szál zöldhagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 1 db biocitrom héja
  • 250 ml tésztafőző víz
  • 120 ml tejszín
  • 3 ek citromlé
  • 50 g parmezán
  • 200 g koktélparadicsom
  • 0.5 csokor bazsalikom
  • 2 ek friss, aprított petrezselyem
Recept idők

Elkészítés:

A tésztát főzzük ki a csomagoláson írtak szerint. A főzővizéből tegyünk félre 1 bögrényit, majd szűrjük le, öblítsük át, tegyük félre.

Közben készítsük elő a zöldségeket: a spárgát tisztítsuk meg, vagyis törjük el a végeinél, ahol megtörik, az fás, dobjuk ki. A maradékot vágjuk 2-3 centis darabokra. A paprikát mossuk meg, vágjuk csíkokra vagy kockákra. A brokkolit szedjük apró rózsákra. A cukkinit mossuk meg, vágjuk karikákra. A hagymákat tisztítsuk meg, a zöldet vágjuk vékony szeletekre, a fokhagymát reszeljük le. A koktélparadicsomokat felezzük el.

Az olívaolajat forrósítsuk fel egy mély, széles serpenyőben, majd dobjuk bele a spárgát, paprikát, brokkolit. Nagyobb lángon dinszteljük 3-4 percig, majd adjuk hozzá a cukkinit. Sózzuk, borsozzuk, még 3-4 percig pirítsuk, míg nagyjából megpuhulnak a zöldségek, de azért még roppanósak. Szedjük őket egy tányérra.

Ugyanebben a serpenyőben olvasszuk meg a vajat, majd dobjuk rá a hagymákat. 2 perc dinsztelés után adjuk hozzá a reszelt citromhéjat, majd öntsük fel a főzővízzel. Gyöngyözve főzzük addig, amíg a felére nem redukálódik. Ekkor öntsük fel a tejszínnel, adjuk hozzá a citromlevet. Melegítsük egybe.

Keverjük a tésztához az elején félretett, pirult zöldségeket, majd öntsük rá a szószt is. Keverjük bele a reszelt parmezánt is, a koktélparadicsomot, az apróra vágott bazsalikomot és petrezselymet, majd forgassunk mindent egybe.

Rögtön kínáljuk.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon