Gyors harapnivaló a gombás muffin – Alig van munka a tészta kikeverésével
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
A muffinsütőben nem csak édes harapnivalókat érdemes készíteni, süssünk fűszeres, gombás muffint, amit melegen és hidegen is jólesik majd falatozni.
Amikor az ember elkezdi feltölteni a konyháját az alapfelszerelésekkel, vannak olyan kötelező darabok, eszközök, amik a gyakran használt főzőhelyiségben újra és újra a kezünkbe kerülnek, mert bizony nehéz lenne nélkülük létezni. És persze vannak azok az eszközök, amiket csak egy valamire használunk, de arra egyszerűen muszáj.
Elvégre áfonyás muffint vagy bármilyen édes cupcake-t muffintsütőben készít az ember. Az egyszerű és gyorsan készülő édességet nem gyártom túl sokszor, ezért egy ideig felesleges helyfogónak éreztem a muffinsütőt, de aztán elkezdtem sós változatokat készíteni, amelyek remek reggelinek vagy útravalónak bizonyultak.
A családom egyik kedvenc sós változatában a tésztába gombakockák, főtt rizs, sajt, bors és zöldfűszerek kerülnek. Az így készült gombás tészta eteti magát, jól viseli a szállítást, másnap is szuper lesz az állaga, jólesik majd beleharapni. A tészta jól variálható, a rizst elhagyhatjuk, bátran tehetünk bele lila- vagy póréhagymát, érdemes kísérletezni, ha az ember ráérez, szuper dolgokat hozhat ki a tésztából.
Gombás muffin
Hozzávalók 10 darabhoz
- 8 dekagramm gomba (konzerves is lehet)
- 8 dekagramm rizs (barna is lehet)
- 1 csokor petrezselyem
- fél csokor metélőhagyma
- 1 darab tojás
- 25 dekagramm liszt
- 1 evőkanál sütőpor
- 2.5 deciliter tej
- 12 dekagramm vaj (olvasztott)
- 6 dekagramm füstölt sajt
- só és bors ízlés szerint
Elkészítés:
A rizst puhára főzzük. A gombát megtisztítjuk, apró kockákra vágjuk, a zöldfűszereket finomra aprítjuk.
A lisztet tálba öntjük, belekeverjük a sütőport, a sót és a borsot, majd hozzákeverjük a rizst, gombát, felvert tojást, vajat, reszelt sajtot, tejet és a zöldfűszereket.
A keveréket papírral bélelt muffinsütőbe kanalazzuk, a mélyedéseket ¾ részig töltsük meg, majd 180 fokos sütőben 25-35 perc alatt készre sütjük.
Fotók: Getty Images