Egy falatnyi Oroszország a tányéron: a gombával töltött pirognak nehéz ellenállni
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
A pirog az orosz konyha kelt tésztás csodája, a gusztusos csomagot édes és sós töltelékkel is gazdagíthatod.
Az orosz batyu maradékmentő finomságnak is tekinthető, mivel a tésztába bármilyen töltelék kerülhet, tehetsz bele megmaradt húsos ragut, akár bolognait, felvágottat, sonkát reszelt sajttal, de zöldséget is. Utóbbi közül a dinsztelt káposztával töltött és a gombás a legfinomabb. Magában is remek harapnivaló, de köretként is kínálhatod.
A megtöltött tésztabatyut bő olajban is készítheted, de sütőbe tolva is pirosra sütheted, érdemes kipróbálni mindkét verziót. A pirog kicsit hasonlít a calzonéra, ha sütőben készül, akkor reszelt sajtot vagy szezámmagot szórhatsz a tészta tetejére, tálalásnál pedig kínálj mellé hűvös tejfölt.
Gombás pirog
Hozzávalók 4 személyre
Tészta:
- 50 dkg finomliszt
- 1 csipet só
- 2.5 dl tej
- 1 teáskanál cukor
- 1 csomag (7 g) instant élesztő
- 1 csipet finomliszt
Töltelék:
- 1 fej hagyma
- 50 dkg gomba
- kevés olaj
- só és bors ízlés szerint
Tetejére:
- 1 darab tojás
Elkészítés:
Tészta:
A lisztet szitáljuk tálba és adjuk hozzá a sót.
A langyosra melegített tejbe keverjük bele a cukrot és az élesztőt, szórjuk rá az 1 csipet lisztet, lefedve 8-12 perc alatt futtassuk fel. Adjuk a liszthez, és gyúrjunk belőle rugalmas tésztát.
A begyúrt tésztát takarjuk le konyharuhával, és 1-2 órát pihentessük, amíg a duplájára nő.
Töltelék:
A hagymát és a gombát vágjuk apróra, majd kevés olajon pirítsuk, fűszerezzük sóval és borssal.
A pihent tésztát enyhén lisztezett felületen nyújtsuk ki, majd pogácsaszaggató vagy pohár segítségével szúrjuk ki.
A korongok egyik felére tegyük a kihűlt gombás tölteléket, a tészta másik felét hajtsuk rá. Villával lenyomkodva rögzítsük a tésztát, majd helyezzük a csomagokat sütőpapírral bélelt tepsire.
A tésztacsomagokat letakarva 30 percig pihentessük, utána kenjük le felvert tojással a tetejüket. Toljuk 180 fokosra előmelegített sütőbe, és 25-30 perc alatt süssük aranybarnára.
Fotó: Botos Claudia/Sóbors