Gombás szelet, ami jobb, mint egy pörkölt
Mama-féle specialitás

Legolvasottabb cikkek
Ez is érdekelhet
Friss és ropogós

Ha vasárnap, akkor pörkölt. Legalább is nálunk ez minden olyan hétvégén így megy, amikor otthon vagyunk nagyszüleimnél. Azonban, amikor már elég volt a pörköltből, akkor mindig kikönyörögjük a mama-féle gombás szeletet. Ez az a recept, amit nem tudok megunni! 

Paprikás, tejfölös, gombás, minden van benne, ami kell. A finom szószban pedig vékony szeletekre vágott, puhára főtt rövidkaraj szeletek vannak. Megunhatatlan ez a kombó. 

Mamám szinte mindenbe rak egy kis köményt, így ez ebben a receptben sem marad el. Nagyon jól passzol a paprikás alaphoz, ad egy plusz ízt az egész ételnek. Ha nyáron készíti ezt a receptet, akkor a tejfölt néha kihagyja belőle, hogy tovább elálljon, úgyhogy lehet picit változtatni az ételen az időjárástól függően is.  

Fotó: Saját

A gombás szelethez minden köret passzol. Lehet kínálni nokedlivel, fusillivel vagy másfajta tésztával, de rizzsel is tökéletesen megállja a helyét. Ha szeretnénk egy kis időt megspórolni, akkor a két utóbbiból főzzük valamelyiket.

Gombás szelet

gombásszeletrecept

Hozzávalók 4 adaghoz:

  • 1 deciliter tejföl
  • 1 teáskanál liszt
  • 8 szelet rövidkaraj (esetleg disznócomb)
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 teáskanál pirospaprika
  • 2 evőkanál zsír
  • 1 doboz gomba
  • ízlés szerint só, bors
  • ízlés szerint kömény
Recept idők

Elkészítés:

Első lépésként a 8 szelet rövidkarajt kikloffoljuk, besózzuk és kb. 2 evőkanál forró zsírban megkérgezzük úgy, hogy egy vékony, fehér kérget kapjon. Ha a husink elkészült, egy kis időre félrerakjuk. Az 1 fej vöröshagymát lereszeljük vagy nagyon apróra vágjuk és egy kis olajon vagy zsíron megdinszteljük. Erre mehet a pirospaprika, a zúzott fokhagyma, a só, a bors és a kömény, keverjük össze őket, majd mehet rá a megkérgezett husi. Így is keverjünk rajta párat, majd öntsük fel annyi vízzel, hogy az egészet ellepje. Körülbelül fél óra főzés után mehet bele az 1 konzerv gomba, de persze rakhatunk bele friss csiperkegombát is. Nagyjából egy óra főzés után, ha már puha a husi, mehet bele az 1 dl tejfölből és 1 teáskanál lisztből készült habarás is a szaftba, várjuk meg, amíg ezzel együtt is felforr, és készen is van az ételünk. Rizzsel, nokedlivel vagy tésztával tálaljuk.
Szólj hozzá! ( komment)

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a szerkesztőséghez. Részletek az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ezt is szeretjük