
Gombával kevert rizsgolyó ropogós panírban sütve: nyúlós sajt van a közepén

Az olasz rizsgolyó belül krémes, kívül ropogós, és ha még sajtot is sütsz bele, egészen fenomenális lesz.
Maradékfelhasználó receptnek sem utolsó a rizsgolyó, avagy az arancini, az olaszok a megmaradt rizottót szokták felhasználni hozzá. Az az igazság, hogy annyira finom ez az étel, hogy nem csak akkor érdemes elkészíteni, ha maradék lapul a hűtődben, bármikor megéri érte rizottót főzni.
Sima vajas-parmezános rizottó is lehet a golyók alapja, de mi most az egyik kevenc gombás verziónkat vettük alapul. Hogy még izgalmasabb legyen, a golyók közepébe sajtott rejtettünk, amely szépen megolvadt az arancini belsejében. Ha még ropogósabb élményre vágysz, sima zsemlemorzsa helyett pankóba forgasd a golyókat, amelyet akár fűszerekkel is összekeverhetsz, hogy még izgalmasabb legyen a végeredmény.
Gombával kevert rizsgolyó

Hozzávalók 30 darabhoz
Rizottó:
- 2 ek olívaolaj
- 5 dkg vaj
- 1.3 liter alaplé
- 1 fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 300 gramm rizottórizs
- 1 tk kakukkfű
- ízlés szerint só, bors
- 1 deciliter fehérbor
- 250 gramm csiperkegomba
- 1 deciliter tejszín
- 50 gramm parmezán
A golyókhoz:
- 150 gramm mozzarella
- 50 gramm liszt
- 2 darab tojás
- 100 gramm zsemlemorzsa
Elkészítés:
Készítsük el a rizottót e szerint a recept szerint. Ezt akár már 1 nappal előbb is megtehetjük.
A kész rizottót oszlassuk el egy tálcán vagy sütőlapon, majd hagyjuk teljesen kihűlni, akár a hűtőbe is betehetjük.
A mozzarellát vágjuk kis kockákra.
A kihűlt rizottóból formázzunk diónyi golyókat, mindegyik közepébe tegyünk egy kis darab mozzarellát. Nagyjából 25-30 golyó lesz belőle.
A kész golyókat panírozzuk be a szokásos módon: előbb a lisztbe, majd a tojásba, majd a zsemlemorzsába forgassuk.
Forrósítsunk bő olajat egy serpenyőben. Dobjuk a forró olajba a golyókat, süssük őket 4-5 percig, míg aranybarna lesz a külsejük.
Szedjük őket papírtörlővel bélelt tányérra, majd rögtön kínáljuk.
Fotó: Getty Images
Olvasd el ezt is!