Gombával kevert rizsgolyó ropogós panírban sütve: nyúlós sajt van a közepén

1
Nyomtatás
gombásarancini2
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

Az olasz rizsgolyó belül krémes, kívül ropogós, és ha még sajtot is sütsz bele, egészen fenomenális lesz.

Maradékfelhasználó receptnek sem utolsó a rizsgolyó, avagy az arancini, az olaszok a megmaradt rizottót szokták felhasználni hozzá. Az az igazság, hogy annyira finom ez az étel, hogy nem csak akkor érdemes elkészíteni, ha maradék lapul a hűtődben, bármikor megéri érte rizottót főzni.

Sima vajas-parmezános rizottó is lehet a golyók alapja, de mi most az egyik kevenc gombás verziónkat vettük alapul. Hogy még izgalmasabb legyen, a golyók közepébe sajtott rejtettünk, amely szépen megolvadt az arancini belsejében. Ha még ropogósabb élményre vágysz, sima zsemlemorzsa helyett pankóba forgasd a golyókat, amelyet akár fűszerekkel is összekeverhetsz, hogy még izgalmasabb legyen a végeredmény. 

Gombával kevert rizsgolyó

gombásarancini

Hozzávalók 30 darabhoz

Rizottó:

  • 2 ek olívaolaj
  • 5 dkg vaj
  • 1.3 liter alaplé
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 300 gramm rizottórizs
  • 1 tk kakukkfű
  • ízlés szerint só, bors
  • 1 deciliter fehérbor
  • 250 gramm csiperkegomba
  • 1 deciliter tejszín
  • 50 gramm parmezán

A golyókhoz:

  • 150 gramm mozzarella
  • 50 gramm liszt
  • 2 darab tojás
  • 100 gramm zsemlemorzsa
Recept idők

Elkészítés:

Készítsük el a rizottót e szerint a recept szerint. Ezt akár már 1 nappal előbb is megtehetjük. 

A kész rizottót oszlassuk el egy tálcán vagy sütőlapon, majd hagyjuk teljesen kihűlni, akár a hűtőbe is betehetjük.

A mozzarellát vágjuk kis kockákra. 

A kihűlt rizottóból formázzunk diónyi golyókat, mindegyik közepébe tegyünk egy kis darab mozzarellát. Nagyjából 25-30 golyó lesz belőle.

A kész golyókat panírozzuk be a szokásos módon: előbb a lisztbe, majd a tojásba, majd a zsemlemorzsába forgassuk.

Forrósítsunk bő olajat egy serpenyőben. Dobjuk a forró olajba a golyókat, süssük őket 4-5 percig, míg aranybarna lesz a külsejük. 

Szedjük őket papírtörlővel bélelt tányérra, majd rögtön kínáljuk.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon