Kényeztető epres muffin: citromhéj és mandula bolondítja meg

1
Nyomtatás
Epres-muffin-c
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

Ez az epres muffin új megvilágításba helyezi a gyümölcsös sütiket: álompuha tésztájának és a ropogósra pirult mandulaszórásnak képtelenség ellenállni!

Ha olyan desszertet keresel, amely egyszerűen és gyorsan készül, mégis minden képzeletet képes felülmúlni, akkor süsd meg ezt az álompuha epres muffint. A kevert tésztás süteménybe édes, lédús eperdarabok kerülnek, az ízeket pedig reszelt citromhéj hozza ki igazán.

A recept vegán, így sem tejtermékek, sem pedig tojás nem szükséges hozzá. Előbbit szójaital és kókuszjoghurt helyettesíti, a tojáspótlásról pedig lepürésített banán gondoskodik. Ha pedig többet is megtudnál a növényi tojáshelyettesítőkről, akkor ebben a cikkben részletesebben olvashatsz róluk.

Epres muffin mandulaszórással

Epres-muffin

Hozzávalók 12 darabhoz

A muffinba:

  • 250 g liszt
  • 1 tk sütőpor
  • 0.5 tk szódabikarbóna
  • 0.5 tk
  • 150 g barna cukor
  • 1 nagy érett banán
  • 1 db biocitrom reszelt héja
  • 2 ek citromlé
  • 2 tk vaníliakivonat
  • 150 ml kókuszjoghurt
  • 70 ml olaj
  • 250 ml szója- vagy más növényi ital
  • 250 g eper megpucolva, feldarabolva

A mandulaszórásba:

  • 50 g mandula durvára darabolva
  • 0.5 db biocitrom reszelt héja
  • 2 ek barna cukor
  • 1 csipet
Recept idők

Elkészítés:

Először a mandulaszórást készítsük el: ehhez a hozzávalókat keverjük össze egy tálkában, és tegyük félre. 

Egy nagyobb tálban keverjük össze a lisztet, a sütőport, a szódabikarbónát, a sót és a cukrot.

Egy másik tálban egy villával zúzzuk pürésre a banánt, adjuk hozzá a citromhéjat, a citromlevet, a vaníliakivonatot, a kókuszjoghurtot, az olajat és a szójaitalt. Alaposan keverjük össze, majd öntsük a száraz hozzávalókhoz. Dolgozzuk csomómentesre, majd óvatosan keverjük a masszába az eperdarabokat is.

Kanalazzuk muffinkapszlikba, szórjunk mindegyik muffin tetejére 1-2 teáskanálnyi cukros mandulát, majd tegyük őket 180 fokra előmelegített sütőbe. Süssük 25-30 percig, vagy amíg a tetejük szép aranybarna nem lesz.

Hagyjuk 10 percig a sütőformában hűlni, majd szedjük a muffinokat tányérra, és teljes kihűlés után fogyasszuk.

Fotók: Kapitány Beáta / Sóbors

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon