10 mennyei epres süti, amit szezonban muszáj elkészíteni: bevált recepteket mutatunk
Az illatos, piros eperszemeket ne csak magában falatozd, pompás sütemények is készülhetnek a gyümölcsből, melyeket szezonjában érdemes kipróbálni.
Ha olyan desszertet keresel, amely egyszerűen és gyorsan készül, mégis minden képzeletet képes felülmúlni, akkor süsd meg ezt az álompuha epres muffint. A kevert tésztás süteménybe édes, lédús eperdarabok kerülnek, az ízeket pedig reszelt citromhéj hozza ki igazán.
A recept vegán, így sem tejtermékek, sem pedig tojás nem szükséges hozzá. Előbbit szójaital és kókuszjoghurt helyettesíti, a tojáspótlásról pedig lepürésített banán gondoskodik. Ha pedig többet is megtudnál a növényi tojáshelyettesítőkről, akkor ebben a cikkben részletesebben olvashatsz róluk.
Először a mandulaszórást készítsük el: ehhez a hozzávalókat keverjük össze egy tálkában, és tegyük félre.
Egy nagyobb tálban keverjük össze a lisztet, a sütőport, a szódabikarbónát, a sót és a cukrot.
Egy másik tálban egy villával zúzzuk pürésre a banánt, adjuk hozzá a citromhéjat, a citromlevet, a vaníliakivonatot, a kókuszjoghurtot, az olajat és a szójaitalt. Alaposan keverjük össze, majd öntsük a száraz hozzávalókhoz. Dolgozzuk csomómentesre, majd óvatosan keverjük a masszába az eperdarabokat is.
Kanalazzuk muffinkapszlikba, szórjunk mindegyik muffin tetejére 1-2 teáskanálnyi cukros mandulát, majd tegyük őket 180 fokra előmelegített sütőbe. Süssük 25-30 percig, vagy amíg a tetejük szép aranybarna nem lesz.
Hagyjuk 10 percig a sütőformában hűlni, majd szedjük a muffinokat tányérra, és teljes kihűlés után fogyasszuk.
Fotók: Kapitány Beáta / Sóbors