A görög citromos csirke a hétköznapok megmentője: tápláló és egészséges vacsora gyorsan
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Csupán egy plusz hozzávaló kell a csirkecomb mellé, hogy egészen különleges legyen, ráadásul nem is kell végig a tűzhely mellett állnod.
Akár a szószosabb húsokat kedveled, akár a fűszeresebbeket, a csirkehúst is nagyon sokféle változatban teheted az asztalra. Ha a szaftosabb verzióra szavazol, akkor érdemes szósszal együtt készíteni, a fehérbort ne csak kortyolgasd a csirke mellé, hanem süsd is abban, meglátod, milyen jól beszívja majd a hús az aromákat.
A szószok mellett az édes gyümölcsök is illenek a húsokhoz, az alma tökéletes választás egész évben. Csak pakold a csirkecomb mellé, majd hagyd, hogy belesüljön a húsba az édeskés íze. Nem csak az alma, a fanyarabb citrom is szuperül passzol a húsokhoz.
Az alábbi receptnek az az óriási előnye, hogy nem kell mellette állni, a sütő végzi a munkát, így te addig nyugodtan teheted a dolgodat.
Görög citromos csirke
Hozzávalók 4 adaghoz
- 6 darab csirkecomb (felső)
- 1 teáskanál só
- 1 evőkanál oregánó (szárított)
- 1 kávéskanál bors
- 1 teáskanál rozmaring (szárított)
- 1 csipet cayenne-bors
- 120 milliliter citromlé (frissen facsart)
- 120 milliliter olívaolaj
- 6 gerezd fokhagyma
- 200 milliliter csirkealaplé
- 1 darab citrom
Elkészítés:
Melegítsük elő a sütőt 220 fokra. Egy tepsit vékonyan olajozzunk ki. A fokhagymát nyomjuk össze.
A csirkecombokat tegyük egy nagyobb tálba. Sózzuk, borsozzuk, morzsoljuk rá az oregánót, a rozmaringot, hintsük meg egy csipetnyi cayenne-borssal.
A citromlevet és az olívaolajat keverjük össze, adjuk hozzá az összenyomott fokhagymát is.
A csirkecombokat a bőrös felükkel felfelé tegyük bele a tepsibe, majd öntsük rá a marinád nagy részét és a csirkealaplevet.
Toljuk a sütőbe, süssük 20 percet. Ezután kicsit mozgassuk meg a csirkét, majd süssük további 25 percet, közben locsoljuk rá a maradék marinádot és várjuk meg, amíg a hús szépen megpirul. 10 perccel a sütés vége előtt tegyünk a húsra citromkarikákat.
Fotó: Getty Images