Fehérborban sült, zöldfűszeres csirkecombok - A szósz átjárja a húst

fehérboros csirkecomb cover ok
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Gazdag ízekkel sül puhára a csirkecomb, úgy lesz igazán finom, ha nem spórolsz a zöldfűszerekkel a szószban.

Akik jobban szeretik a zsírosabb húsokat, azok jobban kedvelik a csirkecombot, hiszen a szárnyas ezen része sosem tud annyira kiszáradni, mint a mell. Persze ilyenkor is érdemes jó sok szósszal sütni.

Ha a bundás változatot szereted, akkor is érdemes bepácolni, például ez a görög joghurtos marinád nagyon jót tesz neki, majd bebundázni, úgy sütni ki a sütőben. A hús így ropogós és szaftos is lesz egyszerre. A mustáros-fokhagymás pác is egészen különlegessé teszi a húst, itt sincs más dolgod, mint összekeverni a szószt és a csirkével együtt megsütni. A fehérbor pedig nemcsak a tenger gyümölcseivel, hanem a szárnyasokkal is jól harmonizál, érdemes kipróbálni, hogy öntesz egy keveset a marinádba. 

Fehérborban sült csirkecombok

fehérboros csirkecomb recept ok

Hozzávalók 6 adaghoz:

  • 4 darab Csirkecomb (alsó és felső)
  • 1 evőkanál olívaolaj
  • 1 teáskanál oregánó
  • 1 teáskanál kakukkfű
  • 1 teáskanál rozmaring
  • 1 teáskanál bazsalikom
  • 2 evőkanál vaj
  • 1 fej vöröshagyma (közepes)
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 evőkanál liszt
  • 100 milliliter fehérbor
  • 250 milliliter csirkealaplé
  • 100 milliliter tejszín
  • ízlés szerint
  • ízlés szerint bors
  • opcionális gomba
  • opcionális bacon
Recept idők

Elkészítés:

Melegítsük elő a sütőt 200 fokra. A fokhagymát vágjuk apróra, a vöröshagymát kockázzuk fel. 

Melegítsünk fel egy evőkanál olívaolajat egy serpenyőben. A csirkecombokat sózzuk, borsozzuk, morzsoljunk rájuk oregánót, rozmaringot, kakukkfüvet és bazsalikomot. Az olajon süssük a bőrös oldalukat 4-5 percig, majd fordítsuk meg, a másik felüket is süssük ugyanennyi ideig, majd vegyük ki a csirkéket a serpenyőből. 

Tegyünk a serpenyőbe 2 kanál vajat, majd dobjuk rá a hagymát és pirítsuk 3-4 percig. Adjuk hozzá a fokhagymát és pároljuk még 1 percet. Szórjuk rá a lisztet, keverjünk rajta egyet, addig pirítsuk, amíg a liszt már nem lesz fehér. Ekkor vegyük le a hőmérsékletet, óvatosan öntsük rá a bort, majd a tejszínt és a csirkealaplevet. Folyamatosan keverjük addig, amíg kicsit be nem sűrűsödik, ez nagyjából 5 perc. Ha szükséges, sózzuk, borsozzuk. Ízlés szerint tehetünk bele apróra vágott gombát és pirított baconkockákat is. 

Öntsük a szószt egy jénaiba, majd tegyük bele a csirkecombokat is és toljuk a sütőbe. Süssük 35-40 percig. 

Fotó: Getty Images

Szólj hozzá! ( komment)

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a szerkesztőséghez. Részletek az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ezt is szeretjük