Így készül a görögök kedvenc csirkenyársa, a szuvlaki – Elképesztően omlós lesz a hús
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Minél tovább áll a fűszeres pácban a hús, annál finomabb és omlósabb lesz a végeredmény.
Görög ízek a tányéron - a szuvlakival egy pillanat alatt egy tengerparti nyaraláson érezhetjük magunkat. A citrom, az olívaolaj és a görög fűszerek gondoskodnak a mediterrán életérzésről.
A szuvlaki lényege, hogy a hús minél több ideig álljon a fűszeres pácban, minimum 6 órát, de inkább egy éjszakát. Görög fűszerkeveréket készen is találunk a boltok polcain, de ha esetleg nem jutnátok hozzá, házilag is elkészíthetitek, alább találtok hozzá receptet.
A csirkenyárs mellé szuperül illik a tzatziki, a pita, a görög saláta, de grillezett zöldségekkel is tálalhatjuk.
Szuvlaki
Hozzávalók 4 személyre
Szuvlaki:
- 500 gramm csirkemellfilé
- 2 evőkanál olívaolaj
- 1 evőkanál fehérborecet
- 4 gerezd fokhagyma
- 3 evőkanál görög fűszerkeverék
- 1 darab citrom
- ízlés szerint só, bors
Görög fűszerkeverék:
- 2 teáskanál só
- 2 teáskanál fokhagymapor
- 2 teáskanál oregánó
- 2 teáskanál bazsalikom
- 1 teáskanál fekete bors
- 1 teáskanál petrezselyem
- 1 teáskanál kapor
- 1 teáskanál majoranna
- 0.5 teáskanál kakukkfű
- 0.25 teáskanál fahéj
- 0.25 teáskanál szerecsendió
Elkészítés:
Görög fűszerkeverék:
Keverjük össze alaposan a szárított fűszereket. Ha szükséges, össze is apríthatjuk, hogy porállagú legyen. Tegyük félre.
Szuvlaki:
A csirkemellfilét vágjuk kockákra. Az olívaolajat, ecetet, zúzott fokhagymát, fűszerkeveréket, citromlevet, sót, borsot alaposan keverjük össze. Öntsük a pácot egy zárható zacskóba, majd tegyük bele a húst. Alaposan rázzuk össze, hogy a pác mindenhol befedje a csirkemellet, majd tegyük a hűtőbe legalább 6 órára.
A csirkemellet öntsük egy tálba a páclével együtt, még egyszer forgassuk át benne. Húzzuk fel nyársra a húskockákat, majd kapcsoljuk be a grillt. Addig süssük a húst, míg teljesen át nem sül, de még nem szárad ki, kb. 15 percig, időközönként forgassuk, hogy minden oldala szépen megpiruljon.
Fotó: Getty Images