Görög joghurttal készítve lesz igazán finom a tzatziki: krémes, ízletes saláta húsok mellé

tzatziki
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A krémes salátát vagy mártogatóst a leggyakrabban előételként, pitával és olívabogyóval fogyasztják, de sült húsok mellé is jól illik.

A törökök kebab mellé szokták fogyasztani, a görögök szuvláki mellé, de gyrosba pakolva, vagy simán csak laposkenyérrel is jóízűen elfalatozzák. Mi, magyarok pedig bármilyen sült hús mellé kínáljuk. A tzatziki lényege, hogy jó hidegen, behűtve szervírozzuk, hogy az ízek kellően összeérjenek.

A tzatzikit különbözőféleképpen lehet ízesíteni, van, aki citromot használ, míg más borecetet, de a zöldfűszerek terén is megoszlanak a vélemények, akadnak olyanok, akik kaporral, míg mások mentával turbózzák fel a krémes különlegességet. Bár sokan tejföllel szokták egybekeverni, a legjobb, ha görög joghurttal készül az ízes finomság. A fokhagymával bátran bánjunk, a megadott mennyiségtől használhatunk többet, de ízlés szerint kevesebbet is, ahogy jólesik. A lényeg, hogy a saláta jó hidegen kerüljön az asztalra.

Görög joghurtos tzatziki

tzatziki2

Hozzávalók 4 személyre

  • 2 darab uborka
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 2 evőkanál fehérborecet
  • 1 csokor kapor
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 350 gramm görög joghurt
  • só és bors ízlés szerint
Recept idők

Elkészítés:

A megtisztított uborkát lereszeljük, sózzuk, majd ráöntünk 1 evőkanállal a fehérborecetből, félretesszük.

A fokhagymagerezdeket a joghurtba reszeljük, hozzáadunk 1 evőkanál fehérborecetet és az olívaolajat, majd összekeverjük.

Az uborkából kinyomkodjuk a levet, majd a joghurtba keverjük a finomra aprított kaporral együtt, kóstoljuk, ízlésünk szerint sózzuk és borsozzuk. Tegyük hűtőbe, jó hidegen tálaljuk.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük