Habkönnyű, krémes csokimousse görög joghurttal - A villámgyors desszert diétásabb verziója
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Vajpuha csirkemell tejfölös szószban: szaftos és omlós lesz a hús
Ropogós
Őszi almáspite-smoothie: mesésen krémes és fűszeres
Mennyei kókuszkrém házilag: tejszínhab helyett is működik
Álompuha krumplinudli gombás szósszal: serpenyőben pirul aranybarnára
Ellenállhatatlan narancsos pöfetegkeksz: egyszerűen készül a finomság
Omlós rántott hús tojás nélkül: kefires pác teszi izgalmassá
Ellentmondásnak hangzik, de ezt a csokimousse-t az alakjukra odafigyelők mindenképpen készítsék el, mindjárt kiderül, miért.
A mousse egy nagyon könnyed, mondhatni légies édesség, mintha egy habot kanalaznál, olyan érzés. A 18. században Franciaországban terjedt el, méghozzá a csokis változata, vagyis a csokoládéhab, a mousse au chocolat. Amilyen elegánsan hangzik, annyira egyszerű az elkészítése.
Az alapverzió tojásfehérjéból készül, amelyhez nagyon jó minőségű csokoládét adnak cukorral kikeverve. Ebbe a változatba a tojások sárgái nem kerültek bele, csak a habbá vert fehérje, az állaga pedig görög joghurttól lett selymes.
Görög joghurtos csokimousse
Hozzávalók 4 adaghoz
- 220 gramm étcsokoládé
- 30 gramm csokichips (ét)
- 250 milliliter tej
- 4 evőkanál cukor
- 450 milliliter görög joghurt
- 1 csipet só
- 2 darab tojásfehérje
Elkészítés:
A csokit daraboljuk egészen apróra. Egy edényben keverjük össze a tejet, a cukrot és a sót. Folyamatosan kevergetve melegítsük, de ne forraljuk a tejet. Adjuk hozzá a csokoládét, egy percig hagyjuk benne a tejben úgy, hogy nem nyúlunk hozzá. Ekkor óvatosan keverjük meg, hogy a csoki teljesen elolvadjon. Vegyük le a tűzhelyről, majd kevergessük tovább, amíg teljesen fel nem olvad a csoki a tejben.
A tojásfehérjét verjük kemény habbá.
Egy tálba kanalazzuk bele a görög joghurtot. (A felesleges folyadékot itassuk le róla.) A csokis tejen keverjünk még egyet, majd öntsük hozzá a joghurthoz és alaposan keverjük el benne. A végén óvatosan forgassuk bele a tojásfehérjehabot.
Kanalazzuk poharakba, tegyük hűtőbe pihenni néhány órára. Tálalás előtt díszítsük csokichipsszel.
Fotó: Szász Eszter / Sóbors