Isteni, görög joghurttal borított búzadarasüti - A revani tésztájába fűszeres narancsszirup kerül
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Görög- és Törökország területén is megtalálható ez a fűszeres sziruppal átitatott süti. Mi most megpakoltuk egy jó adag görög joghurttal, amely ellensúlyozza a süti édességét, ráadásul őrülten jól passzol hozzá.
A görög és a török konyha mindig is harcban állt egymással, még mindig szeretnek azon vitatkozni, melyiküktől is származik a gyros. Ebben a gasztronómiai csetepatéban a revani is szerepet kap.
A revani egy grízes-joghurtos kevert desszert, nagyon egyszerűen elkészíthető, sokféleképpen variálható sütemény. Rengeteg változatban találkozni vele, a leggyakrabban kókuszreszelék vagy mandula kerül a tetejére, de pisztácia, mogyoró vagy dió is mehet rá.
Görög revani
Hozzávalók 8 személyre
A tortához:
- 100 gramm kukoricadara
- 140 gramm búzadara
- 100 gramm finomra darált mandula (vagy mandulaliszt)
- 1 csomag sütőpor
- 4 darab tojás
- 170 gramm cukor
- 170 milliliter olaj
A narancsos sziruphoz:
- 170 milliliter méz
- 6 szem szegfűszeg
- 3 darab fahéjrúd
- 1 darab narancs kifacsart leve
A tetejére:
- 180 milliliter görög joghurt
- 2 evőkanál porcukor
- 2 evőkanál narancsos szirup
- fél marék pisztácia
Elkészítés:
A kukoricadarát, a búzadarát, a mandulát és a sütőport összekeverjük. A tojásokat a cukorral habosra keverjük, fokozatosan hozzácsurgatjuk az olajat. A tojáshabba forgatjuk a búzadarás keveréket, majd egy sütőpapírral bélelt aljú csatos tortaformába öntjük a tésztát. 180 fokos sütőben kb. 40 perc alatt megsütjük.
Miközben sül a torta, a szirup hozzávalóit egy lábasban 10 perc alatt összeforraljuk. A kihűlt tortát megszurkáljuk egy hurkapálcával pár helyen, majd leöntjük a sziruppal (tegyünk félre belőle 2 evőkanállal).
A joghurtot összekeverjük a maradék sziruppal és a porcukorral, majd a torta tetejére kenjük. Díszítésképp megszórjuk az apróra vágott pisztáciával.
Bejött ez az édes recept? Akkor nézd meg ezt is!
Fotó: Street Kitchen