Fűszeres, görög tésztasaláta - Krémes a fetától, laktató a tésztától
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Nagy családi kedvenc nálunk a görög saláta, amikor csak tehetjük - főleg, ha vannak hozzá friss, érett zöldségek - elkészítjük. Csak egy baj van vele: önmagában nem telít el.
Köretként, esetleg egy könnyed nyári vacsoraként tökéletesen funkcionál, de főételként nem állja meg a helyét. Mi legtöbbször csirkemellet sütünk mellé, úgy már ebédnek is megfelel.
Vannak azonban olyan helyzetek, amikor az embernek se kedve, se ideje nincs a hússal is foglalkozni. Ilyenkor jönnek jól a gyorsított megoldások, mint ez a tésztasaláta, ami tökéletesen visszaadja a görög kedvenc ízeit, csak éppen tápláló, laktató verzióban.
Amikor rátaláltam erre a receptre, meglepődtem, hogy vörösborecettel készül az öntet, úgyhogy kicsit utánanéztem a dolognak. Én a hagyományos görög salátát olívaolajjal, oregánóval és egy kis citromlével öntöm csak nyakon. Egész eddig kihagytam volna valamit?
A klasszikus öntet
Belevetettem magam az internet rejtelmeibe, és kiderült, hogy minden egyes klasszikus görögsaláta-öntet tartalmaz vörösborecetet. Ettől kicsit pikáns, savanykás karaktere lesz az egész ételnek, de nagyon jól kiegészíti az édeskés zöldségek és a sós feta ízét. Ha kísérletező kedvűek vagyunk, megéri kipróbálni, először akár csak egy kisebb adagon, aztán nyakon lehet vele önteni az egész salátát, ha viszont maradnánk a megszokott ízeknél, el is hagyható.
Görög tésztasaláta
Hozzávalók 4 adaghoz
Saláta
- 225 gramm fusilli (színes)
- 1 bögre koktélparadicsom
- 1 darab kígyóuborka
- 1 darab lilahagyma
- 1 csomag feta sajt
- 0.5 bögre kalamata olívabogyó (helyettesíthető másikkal)
- ízlés szerint só, bors
Öntet
- 0.66 bögre extra szűz olívaolaj
- 1 gerezd fokhagyma
- 2 evőkanál friss oregánó (vagy 1 teáskanál szárított)
- 1 evőkanál citromlé
- 0.25 opcionális vörösborecet
Elkészítés:
A tésztát főzzük ki enyhén sós vízben. Az a jó, ha al dente, különben szétmegy a salátában.
A zöldségeket és a sajtot daraboljuk össze.
Az öntet hozzávalóit keverjük össze, ha szeretjük a pikáns ízeket, keverjük bele a vörösborecetet is.
Keverjük össze a hozzávalókat, öntsük nyakon az egészet az öntettel. Legalább 3 órára tegyük a hűtőbe a salátát.
Fotó: Getty Images