Fűszeres, görög tésztasaláta - Krémes a fetától, laktató a tésztától

Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Nagy családi kedvenc nálunk a görög saláta, amikor csak tehetjük - főleg, ha vannak hozzá friss, érett zöldségek - elkészítjük. Csak egy baj van vele: önmagában nem telít el.

Köretként, esetleg egy könnyed nyári vacsoraként tökéletesen funkcionál, de főételként nem állja meg a helyét. Mi legtöbbször csirkemellet sütünk mellé, úgy már ebédnek is megfelel. 

Vannak azonban olyan helyzetek, amikor az embernek se kedve, se ideje nincs a hússal is foglalkozni. Ilyenkor jönnek jól a gyorsított megoldások, mint ez a tésztasaláta, ami tökéletesen visszaadja a görög kedvenc ízeit, csak éppen tápláló, laktató verzióban.

Amikor rátaláltam erre a receptre, meglepődtem, hogy vörösborecettel készül az öntet, úgyhogy kicsit utánanéztem a dolognak. Én a hagyományos görög salátát olívaolajjal, oregánóval és egy kis citromlével öntöm csak nyakon. Egész eddig kihagytam volna valamit?

A klasszikus öntet

Belevetettem magam az internet rejtelmeibe, és kiderült, hogy minden egyes klasszikus görögsaláta-öntet tartalmaz vörösborecetet. Ettől kicsit pikáns, savanykás karaktere lesz az egész ételnek, de nagyon jól kiegészíti az édeskés zöldségek és a sós feta ízét. Ha kísérletező kedvűek vagyunk, megéri kipróbálni, először akár csak egy kisebb adagon, aztán nyakon lehet vele önteni az egész salátát, ha viszont maradnánk a megszokott ízeknél, el is hagyható. 

Görög tésztasaláta

görögtésztarecept

Hozzávalók 4 adaghoz:

Saláta

  • 225 gramm fusilli (színes)
  • 1 bögre koktélparadicsom
  • 1 darab kígyóuborka
  • 1 darab lilahagyma
  • 1 csomag feta sajt
  • 0.5 bögre kalamata olívabogyó (helyettesíthető másikkal)
  • ízlés szerint só, bors

Öntet

  • 0.66 bögre extra szűz olívaolaj
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 2 evőkanál friss oregánó (vagy 1 teáskanál szárított)
  • 1 evőkanál citromlé
  • 0.25 opcionális vörösborecet
Recept idők

Elkészítés:

A tésztát főzzük ki enyhén sós vízben. Az a jó, ha al dente, különben szétmegy a salátában.

A zöldségeket és a sajtot daraboljuk össze.

Az öntet hozzávalóit keverjük össze, ha szeretjük a pikáns ízeket, keverjük bele a vörösborecetet is.

Keverjük össze a hozzávalókat, öntsük nyakon az egészet az öntettel. Legalább 3 órára tegyük a hűtőbe a salátát.

Fotó: Getty Images

Szólj hozzá! ( komment)

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a szerkesztőséghez. Részletek az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ezt is szeretjük