![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
Fűszeres, görög tésztasaláta - Krémes a fetától, laktató a tésztától
Cikkek
![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
![Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni](https://kep.index.hu/1/0/3332/33321/333214/33321478_2553060_7d8db1c434cf4a48e36fdc8ad24d7753_wm.jpg)
Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni
![Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül](https://kep.index.hu/1/0/5701/57010/570100/57010011_4215793_6548fcb14f01bff56584caa2ca7675d3_wm.jpg)
Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül
Ropogós
![Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész](https://kep.index.hu/1/0/5703/57033/570331/57033149_4217499_47284c401ff3efd6ff8a398aab52c30f_wm.jpg)
Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész
![Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573465/57346577_4241519_1aed5193020d99643b1d3f3a59ea3dfb_wm.jpg)
Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke
![Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573463/57346399_4241509_738c4eb49400f4e924e7b541f320f399_wm.jpg)
Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent
![Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat](https://kep.index.hu/1/0/5730/57309/573090/57309063_4238633_93cd102205e75ed5904267d311692fb2_wm.jpg)
Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat
![Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen](https://kep.index.hu/1/0/5711/57110/571104/57110497_4223549_93b6a9a2854c531c2b478721ccca62bd_wm.jpg)
Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen
Nagy családi kedvenc nálunk a görög saláta, amikor csak tehetjük - főleg, ha vannak hozzá friss, érett zöldségek - elkészítjük. Csak egy baj van vele: önmagában nem telít el.
Köretként, esetleg egy könnyed nyári vacsoraként tökéletesen funkcionál, de főételként nem állja meg a helyét. Mi legtöbbször csirkemellet sütünk mellé, úgy már ebédnek is megfelel.
Vannak azonban olyan helyzetek, amikor az embernek se kedve, se ideje nincs a hússal is foglalkozni. Ilyenkor jönnek jól a gyorsított megoldások, mint ez a tésztasaláta, ami tökéletesen visszaadja a görög kedvenc ízeit, csak éppen tápláló, laktató verzióban.
Amikor rátaláltam erre a receptre, meglepődtem, hogy vörösborecettel készül az öntet, úgyhogy kicsit utánanéztem a dolognak. Én a hagyományos görög salátát olívaolajjal, oregánóval és egy kis citromlével öntöm csak nyakon. Egész eddig kihagytam volna valamit?
A klasszikus öntet
Belevetettem magam az internet rejtelmeibe, és kiderült, hogy minden egyes klasszikus görögsaláta-öntet tartalmaz vörösborecetet. Ettől kicsit pikáns, savanykás karaktere lesz az egész ételnek, de nagyon jól kiegészíti az édeskés zöldségek és a sós feta ízét. Ha kísérletező kedvűek vagyunk, megéri kipróbálni, először akár csak egy kisebb adagon, aztán nyakon lehet vele önteni az egész salátát, ha viszont maradnánk a megszokott ízeknél, el is hagyható.
Görög tésztasaláta
![görögtésztarecept](https://kep.index.hu/1/0/2910/29100/291000/29100065_b0e81a67254c1657bc1ca3fb2af0ef98_wm.jpg)
Hozzávalók 4 adaghoz
Saláta
- 225 gramm fusilli (színes)
- 1 bögre koktélparadicsom
- 1 darab kígyóuborka
- 1 darab lilahagyma
- 1 csomag feta sajt
- 0.5 bögre kalamata olívabogyó (helyettesíthető másikkal)
- ízlés szerint só, bors
Öntet
- 0.66 bögre extra szűz olívaolaj
- 1 gerezd fokhagyma
- 2 evőkanál friss oregánó (vagy 1 teáskanál szárított)
- 1 evőkanál citromlé
- 0.25 opcionális vörösborecet
Elkészítés:
A tésztát főzzük ki enyhén sós vízben. Az a jó, ha al dente, különben szétmegy a salátában.
A zöldségeket és a sajtot daraboljuk össze.
Az öntet hozzávalóit keverjük össze, ha szeretjük a pikáns ízeket, keverjük bele a vörösborecetet is.
Keverjük össze a hozzávalókat, öntsük nyakon az egészet az öntettel. Legalább 3 órára tegyük a hűtőbe a salátát.
Fotó: Getty Images
Olvasd el ezt is!