
Foszlós, gouda sajtos pogácsa: a tészta a hűtőben áll össze

A sajtos pogácsák csábító univerzumában a legízletesebb a gouda sajtos, a finomság tésztája habkönnyű, alig lehet abbahagyni a falatozását.
Sós nassolnivalók közül a pogácsa verhetetlen, a paletta színes, mégis bátran kijelenthetjük, hogy a sajtos verzió a legnagyobb sztár. Mivel a sajtok választéka is bőséges, többféléből lehet elkészíteni. Mindegyik finom a maga módján, de a trónon csak egy csücsül, és ez bizony a gouda sajtos.
A gouda sajt Hollandia legismertebb és legnagyobb mennyiségben fogyasztott sajtfajtája. A sajt kérgét paraffinnal vonják be, ami nem ehető, ezért vágd le, mielőtt lereszelnéd. A kedvelt sajt zsírtartalmának köszönhetően kellemesen olvad, ezért a pogácsa tésztájában is helyet kap. A péksüti tetejére is kerül belőle, bátran szórhatsz a receptben írt mennyiségnél többet is.
Gouda sajtos pogácsa

Hozzávalók 4 személyre
Pogácsa:
- 15 dkg gouda sajt
- 2 darab tojássárgája
- 10 dkg tejföl
- 25 dkg vaj
- 1 csomag porélesztő
- 25 dkg finomliszt
- 1 teáskanál só
Tetejére:
- 1 darab tojás
- 8 dkg gouda sajt
Elkészítés:
A sajt szélét vágjuk le, azt nem fogjuk használni, a többi részét reszeljük le.
A reszelt sajthoz adjuk hozzá a tojássárgáját, tejfölt és a puha vajat, az egészet keverjük össze.
A masszához forgassuk hozzá az élesztőt.
A lisztet a sóval keverjük egybe, utána adjuk hozzá a vajas masszához és alaposan dolgozzuk egybe.
A lágy masszát nyomkodjuk tálba, fedjük le fóliával, és egy éjszakára tegyük hűtőbe.
A pihent tésztát enyhén lisztezett felületen nyújtsuk 1-2 centi vastagra, majd szúrjuk ki pogácsaszaggatóval.
A pogácsákat sorakoztassuk sütőpapírral bélelt tepsire, a tetejüket kenjük meg felvert tojással, szórjunk rájuk sajtot. 30 percig pihentessük, utána toljuk 180 fokosra előmelegített sütőbe 15-18 percre, míg szép aranybarnára sül.
Fotó: Getty Images
Olvasd el ezt is!