Grillezett, füstös hagymakarika: édesre és krémesre sül a belseje
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Pár alapvető alapanyagból isteni finom és izgalmas köret születik, bármilyen grillhúst megkoronáz.
A világ egyik legegyszerűbb körete a grillezett hagyma, mégis az egyik legfinomabb. Picit füstös lesz az íze, miközben belül édesre és krémesre sül. Simán sóval és borssal is isteni lesz, de a vállalkozó kedvűek lekenhetik mustárral, mézzel, Worcester- vagy BBQ-szósszal, illetve nyugodtan mehetnek rá különböző fűszerkeverékek is.
A finom grillezett hagyma titka, hogy olívaolajjal és vajjal kell kenegetni a sütés során, így még szaftosabb és ízletesebb lesz a végeredmény. Ha sütőlapon sül a hagyma, a lapot le kell kenni olajjal, nehogy odaragadjon a zöldség.
A legegyszerűbb amúgy is, ha sütőlapon készül, akkor nem kell attól félni, hogy atomjaira hullik a hagymaszelet, ugyanis a karikáknak egyben kell maradniuk a sütés során.
Grillezett hagymakarika
Hozzávalók 4 személyre
- 2 nagy fej hagyma
- 60 milliliter olívaolaj
- 2 evőkanál vaj
- ízlés szerint só, bors
Elkészítés:
Melegítsük elő a grillt közepes fokozaton.
A hagymákat pucoljuk meg, majd vágjuk 2-3 centi vastag szeletekre. Ne szedjük szét karikákra, a szeleteket hagyjuk egyben.
A vajat olvasszuk meg, majd keverjük össze az olívaolajjal egy kis tálkában.
Készítsük elő a nyársakat, de a hegyes hústű még jobb választás, majd minden hagymaszeletet húzzunk rá két nyársra úgy, ahogyan ennél a receptnél is látható. A nyársak legyenek párhuzamosak egymással, így biztosan nem esik majd szét a hagyma. Ha van a grillhez sütőlapunk, akkor nem muszáj nyársa húzni a zöldséget, közvetlenül a lapra is tehetjük, a nyársra húzás csak arra szolgál, hogy a hagymakarikák ne essenek be a rácsok közé. Ebben az esetben kenjük be olajjal a lapot.
A hagymák mindkét felét kenjük le a vajas olajjal. Tegyük a hagymaszeleteket a grillre, majd időközönként megforgatva süssük, oldalanként 5-6 perc kell neki, közben folyamatosan kenegessük a vajas keverékkel. Ha kész, sózzuk, borsozzuk.
Azonnnal, melegen tálaljuk.
Fotó: Getty Images