Még biztos sosem grilleztél salátát, pedig kéne - 5 perc alatt kész
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Tavasztól nyárig történik meg az emberrel szinte heti rendszerességgel, hogy bedob egy fejes salátát a kosárba, majd onnan a hűtőbe, majd a következő másodpercben megfeledkezik róla.
Szegény saláta néhány nap múlva, fonnyadtan és szomorúan kerül elő, hogy rövid, értelmetlen és szomorú élete a kukában végezze. Mindannyiunkkal megtörténik, de nem kell feltétlenül így alakulnia az elfelejtett saláták sorsának, van egy szuper mentőtechnológia, ami még a legfonnyadtabb fejeket is megmentheti.
De természetesen teljesen friss salátákból is el lehet készíteni, ha valaki épp tudatosabb korszakát éli. Ne riasszon senkit vissza az az íratlan szabály, vagyis inkább ősi megszokás, hogy salátát nem hőkezelünk, mert ez badarság. Gyerekkorunk rémes salátafőzelékeire sem szabad itt asszociálni, egészen másról van szó.
A saláta a hirtelen, magas hőmérsékletű pirítás hatására ropogós és friss marad, mégis édes, mély, karamellizált ízű lesz. A máskülönben semleges aromájú zöldség önálló egyéniséget kap, és ez ilyesmi azért nem történik meg minden nap. Nekem nem is kell más rá egy kis són túl, de aki továbbcifrázná, kísérletezhet fűszerkeverékekkel, magvakkal, ízesített olajokkal is.
Grillezett fejes saláta
Hozzávalók 2 adaghoz
- 1 darab fejes saláta
- 1 evőkanál olíva olaj
- 2 csipet só
Elkészítés:
Fotók: Ács Bori/Sóbors