![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
Illatos forró grog, ami mosolyt csal az arcra - Alkoholmentes verziót is mutatunk
Cikkek
![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
![Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni](https://kep.index.hu/1/0/3332/33321/333214/33321478_2553060_7d8db1c434cf4a48e36fdc8ad24d7753_wm.jpg)
Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni
![Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül](https://kep.index.hu/1/0/5701/57010/570100/57010011_4215793_6548fcb14f01bff56584caa2ca7675d3_wm.jpg)
Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül
Ropogós
![Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész](https://kep.index.hu/1/0/5703/57033/570331/57033149_4217499_47284c401ff3efd6ff8a398aab52c30f_wm.jpg)
Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész
![Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573465/57346577_4241519_1aed5193020d99643b1d3f3a59ea3dfb_wm.jpg)
Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke
![Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573463/57346399_4241509_738c4eb49400f4e924e7b541f320f399_wm.jpg)
Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent
![Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat](https://kep.index.hu/1/0/5730/57309/573090/57309063_4238633_93cd102205e75ed5904267d311692fb2_wm.jpg)
Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat
![Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen](https://kep.index.hu/1/0/5711/57110/571104/57110497_4223549_93b6a9a2854c531c2b478721ccca62bd_wm.jpg)
Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen
Még mindig tartja magát a tél és a zimankó, ezért ne érezd magad rosszul, ha este már csak arra vágysz, hogy egy pohár forró italt szorongatva ellazulj a kanapén. Ha egy kicsit ütősebbre vágysz, mint a forró csoki, akkor próbáld ki a grogot.
A grog eredete
A grog „történelme” a XIII. századra nyúlik vissza. A hosszú hajóutakon a szállított víz megromlott, megposhadt, így a tengerészek kénytelenek voltak valamivel tartósítani. Erre a célra az alkohol tűnt a legalkalmasabbnak. Először sörrel próbálkoztak, de az nem vált be, így végül a rum, illetve a whisky mellett döntöttek. Kicsit még ízesítették, majd megszületett a grog, amely méltó ellenfele lehet a forralt bornak vagy a puncsnak.
A grogot, akárcsak a forralt bort, ma már számtalan verzióban készítik. A matróz verzióhoz képest annyi változott, hogy a víz helyett forró fekete teával főzik, így még aromásabb és ízesebb lesz.
Csajos esték és traccspartik kelléke is lehet ez a rumos vagy whiskys aromás ital. Vigyázz, magas az alkoholtartalma, csak mértékkel fogyaszd! Ha vezetsz vagy valami miatt nem tudsz vagy nem akarsz alkoholtartalmú italt fogyasztani, akkor készítsd el alkoholmentes változatban, rumaromával. Ekkor már gyerekek is bátran fogyaszthatják, viheted családi kirándulásodra termoszban, és ihatod a munkahelyeden tea helyett is.
Grog
![grog](https://kep.index.hu/1/0/2910/29100/291001/29100119_65d2eac3905d888205d73bbeef54728a_wm.jpg)
Hozzávalók 2 adaghoz
- 5 deciliter fekete tea
- 1 deciliter rum vagy whisky, az alkoholmentes változathoz almalé
- 6 darab szegfűszeg
- ízlés szerint fahéj
- 3 teáskanál barna cukor
- 2 evőkanál kristálycukor
- 1 deciliter citromlé
Elkészítés:
Vendégvárásként díszítheted a poharak száját cukorral a következőképpen: a fél citrom levét öntsd egy kistányérra, és a poharak száját mártsd bele, majd a nedves poharat forgasd meg egy másik kistányérra kiszórt cukorban.
Az alkoholmentes verzióhoz rum helyett rumaromát használj.
Fotó: Getty Images
Olvasd el ezt is!