Illatos forró grog, ami mosolyt csal az arcra - Alkoholmentes verziót is mutatunk
Cikkek
Így lesz igazán szép a mézeskalács díszítése: ez a fényes cukormáz titka
Karácsonyi narancsos, gesztenyés kuglóf: csak keverj össze mindent
Ropogós
Almás-fahéjas csiga: a foszlós tésztának képtelenség ellenállni
Omlósra sült, fűszeres lazac: zsiradék nélkül, air fryerben készül
Mogyorókrémes csillagok az ünnepi asztalra: alig valamiből készül
Omlós diós hókifli vajjal gyúrva: klasszikus karácsonyi recept
Citromos, zöldfűszeres csirkemell: villámgyors ünnepi ebéd
Még mindig tartja magát a tél és a zimankó, ezért ne érezd magad rosszul, ha este már csak arra vágysz, hogy egy pohár forró italt szorongatva ellazulj a kanapén. Ha egy kicsit ütősebbre vágysz, mint a forró csoki, akkor próbáld ki a grogot.
A grog eredete
A grog „történelme” a XIII. századra nyúlik vissza. A hosszú hajóutakon a szállított víz megromlott, megposhadt, így a tengerészek kénytelenek voltak valamivel tartósítani. Erre a célra az alkohol tűnt a legalkalmasabbnak. Először sörrel próbálkoztak, de az nem vált be, így végül a rum, illetve a whisky mellett döntöttek. Kicsit még ízesítették, majd megszületett a grog, amely méltó ellenfele lehet a forralt bornak vagy a puncsnak.
A grogot, akárcsak a forralt bort, ma már számtalan verzióban készítik. A matróz verzióhoz képest annyi változott, hogy a víz helyett forró fekete teával főzik, így még aromásabb és ízesebb lesz.
Csajos esték és traccspartik kelléke is lehet ez a rumos vagy whiskys aromás ital. Vigyázz, magas az alkoholtartalma, csak mértékkel fogyaszd! Ha vezetsz vagy valami miatt nem tudsz vagy nem akarsz alkoholtartalmú italt fogyasztani, akkor készítsd el alkoholmentes változatban, rumaromával. Ekkor már gyerekek is bátran fogyaszthatják, viheted családi kirándulásodra termoszban, és ihatod a munkahelyeden tea helyett is.
Grog
Hozzávalók 2 adaghoz
- 5 deciliter fekete tea
- 1 deciliter rum vagy whisky, az alkoholmentes változathoz almalé
- 6 darab szegfűszeg
- ízlés szerint fahéj
- 3 teáskanál barna cukor
- 2 evőkanál kristálycukor
- 1 deciliter citromlé
Elkészítés:
Vendégvárásként díszítheted a poharak száját cukorral a következőképpen: a fél citrom levét öntsd egy kistányérra, és a poharak száját mártsd bele, majd a nedves poharat forgasd meg egy másik kistányérra kiszórt cukorban.
Az alkoholmentes verzióhoz rum helyett rumaromát használj.
Fotó: Getty Images