Illatos forró grog, ami mosolyt csal az arcra - Alkoholmentes verziót is mutatunk

Legolvasottabb cikkek
Ez is érdekelhet
Friss és ropogós

Még mindig tartja magát a tél és a zimankó, ezért ne érezd magad rosszul, ha este már csak arra vágysz, hogy egy pohár forró italt szorongatva ellazulj a kanapén. Ha egy kicsit ütősebbre vágysz, mint a forró csoki, akkor próbáld ki a grogot.

 A grog eredete

A grog „történelme” a XIII. századra nyúlik vissza. A hosszú hajóutakon a szállított víz megromlott, megposhadt, így a tengerészek kénytelenek voltak valamivel tartósítani. Erre a célra az alkohol tűnt a legalkalmasabbnak. Először sörrel próbálkoztak, de az nem vált be, így végül a rum, illetve a whisky mellett döntöttek. Kicsit még ízesítették, majd megszületett a grog, amely méltó ellenfele lehet a forralt bornak vagy a puncsnak. 

A grogot, akárcsak a forralt bort, ma már számtalan verzióban készítik. A matróz verzióhoz képest annyi változott, hogy a víz helyett forró fekete teával főzik, így még aromásabb és ízesebb lesz. 

Csajos esték és traccspartik kelléke is lehet ez a rumos vagy whiskys aromás ital. Vigyázz, magas az alkoholtartalma, csak mértékkel fogyaszd! Ha vezetsz vagy valami miatt nem tudsz vagy nem akarsz alkoholtartalmú italt fogyasztani, akkor készítsd el alkoholmentes változatban, rumaromával. Ekkor már gyerekek is bátran fogyaszthatják, viheted családi kirándulásodra termoszban, és ihatod a munkahelyeden tea helyett is. 

Grog

grog

Hozzávalók 2 adaghoz:

  • 5 deciliter fekete tea
  • 1 deciliter rum vagy whisky, az alkoholmentes változathoz almalé
  • 6 darab szegfűszeg
  • ízlés szerint fahéj
  • 3 teáskanál barna cukor
  • 2 evőkanál kristálycukor
  • 1 deciliter citromlé
Recept idők

Elkészítés:

Főzz le fél liter fekete teát, de ügyelj arra, hogy ne forrald fel. Ezután add hozzá a rumot, a barna cukrot és a fűszereket, majd fedő alatt főzd még pár percig, hogy egybeérjenek az ízek. Ha kicsit fel akarod dobni, akkor tegyél bele narancs- vagy citromkarikákat, valamint ízesítheted szegfűborssal vagy vaníliakivonattal is.

Vendégvárásként díszítheted a poharak száját cukorral a következőképpen: a fél citrom levét öntsd egy kistányérra, és a poharak száját mártsd bele, majd a nedves poharat forgasd meg egy másik kistányérra kiszórt cukorban.

Az alkoholmentes verzióhoz rum helyett rumaromát használj.

 Fotó: Getty Images

Szólj hozzá! ( komment)

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a szerkesztőséghez. Részletek az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ezt is szeretjük