![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
Gulyásleves házi csipetkével: itthon mindenkinek ismernie kell a receptet
![gulyáscover](https://kep.index.hu/1/0/3087/30872/308725/30872567_2369945_ada6a4cd02609dbeed6bd3dfc3f12ffe_wm.jpg)
Cikkek
![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
![Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni](https://kep.index.hu/1/0/3332/33321/333214/33321478_2553060_7d8db1c434cf4a48e36fdc8ad24d7753_wm.jpg)
Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni
![Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül](https://kep.index.hu/1/0/5701/57010/570100/57010011_4215793_6548fcb14f01bff56584caa2ca7675d3_wm.jpg)
Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül
Ropogós
![Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész](https://kep.index.hu/1/0/5703/57033/570331/57033149_4217499_47284c401ff3efd6ff8a398aab52c30f_wm.jpg)
Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész
![Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573465/57346577_4241519_1aed5193020d99643b1d3f3a59ea3dfb_wm.jpg)
Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke
![Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573463/57346399_4241509_738c4eb49400f4e924e7b541f320f399_wm.jpg)
Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent
![Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat](https://kep.index.hu/1/0/5730/57309/573090/57309063_4238633_93cd102205e75ed5904267d311692fb2_wm.jpg)
Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat
![Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen](https://kep.index.hu/1/0/5711/57110/571104/57110497_4223549_93b6a9a2854c531c2b478721ccca62bd_wm.jpg)
Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen
A tartalmas leves az egész világot meghódította, valódi hungarikum, melyre méltán lehetünk büszkék.
A marhahúsból készült levest mindenki egy picit másképp készíti, ki ezt, ki azt nem tesz vagy éppen tesz bele. A hagyma mennyiségén nem szabad spórolni, 3-4 darabbal az igazi. Sok családnál a babérlevél kötelező eleme a levesnek, nálunk azonban nem kerül bele, őrölt kömény viszont igen, 1 vagy 2 teáskanállal. Mivel szeretjük a csípős ételeket, tálalásnál friss hegyes erőspaprika-karikák is kerülnek a levesbe, szervírozásnál pedig nem hiányozhatnak mellőle a ropogós, friss kenyérszeletek.
Hús nélkül is megállja a helyét
A gulyáslevesnek két hamis változata is létezik. Az egyik, amikor nem marhahúsból készítik, a másik, amikor kihagyják belőle a húst, így a vegetáriánusoknak sem kell lemondnaniuk a világ egyik legtartalmasabb és legfinomabb leveséről.
Gulyásleves házi csipetkével
![gulyásct](https://kep.index.hu/1/0/3087/30872/308725/30872571_0d011cc18790e8bbc9dbc09489e6dccb_wm.jpg)
Hozzávalók 6 személyre
Leves:
- 40 dekagramm marhahús (marhalábszár)
- 1 darab fehérrépa
- 3 darab sárgarépa
- 30 dekagramm krumpli
- 4 fej vöröshagyma
- 1 darab zellergumó
- 1 darab paradicsom
- 2 darab hegyes erős paprika
- ízlés szerint só
- ízlés szerint bors
- 1 evőkanál fűszerpaprika
- 1 teáskanál őrölt kömény
- olaj
Csipetke:
- 100 gramm liszt
- 1 csipet só
- 1 darab tojás
Elkészítés:
A zöldségeket pucoljuk és mossuk meg.
A húst vágjuk egyforma, nagyobb kockákra.
A finomra vágott hagymákat nagyobb lábasban, közepes lángon, kevés olajjal kezdjük el dinsztelni, amikor a hagyma összeesett, húzzuk le a fazekat a tűzről, keverjük bele a pirospaprikát.
A lábast tegyük vissza a tűzhelyre, mehet bele a hús, sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk az 1 teáskanál őrölt köményt, alapos keverés, majd körülbelül 15 perc után felöntjük 500 milliliter vízzel. Ezután a félbevágott paradicsom és a félbevágott hegyes erős paprika is az edénybe kerül, 15 perc elteltével a karikára vágott répák és a kockára vágott burgonya és zellergumó is mehet bele. Amikor a hús és a zöldségek puhák lesznek, a csipetkét is a leveshez adjuk. A házi készítésű tésztának néhány perc elég, hogy elkészüljön.
Tálalásnál a megmaradt hegyes erős paprikát a levesbe karikázhatjuk, mellé ropogós kenyér is dukál.
Csipetke:
A lisztet öntsük egy tálba, a közepére csináljunk egy kis mélyedést, abba üssük bele a tojást, adjuk hozzá a sót. Egy villa vagy az ujjaink segítségével kezdjük el összedolgozni a lisztet és a tojást, gyúrjunk belőle egynemű tésztát.
Az elkészült tésztát kinyújthatjuk, formázzunk belőle apró darabokat, amiket a levesbe főzünk.
Fotó: Getty Images
Olvasd el ezt is!