Gulyásleves házi csipetkével: itthon mindenkinek ismernie kell a receptet

gulyáscover
Legolvasottabb cikkek
Ez is érdekelhet
Friss és ropogós

A tartalmas leves az egész világot meghódította, valódi hungarikum, melyre méltán lehetünk büszkék.

A marhahúsból készült levest mindenki egy picit másképp készíti, ki ezt, ki azt nem tesz vagy éppen tesz bele. A hagyma mennyiségén nem szabad spórolni, 3-4 darabbal az igazi. Sok családnál a babérlevél kötelező eleme a levesnek, nálunk azonban nem kerül bele, őrölt kömény viszont igen, 1 vagy 2 teáskanállal. Mivel szeretjük a csípős ételeket, tálalásnál friss hegyes erőspaprika-karikák is kerülnek a levesbe, szervírozásnál pedig nem hiányozhatnak mellőle a ropogós, friss kenyérszeletek.

Hús nélkül is megállja a helyét

A gulyáslevesnek két hamis változata is létezik. Az egyik, amikor nem marhahúsból készítik, a másik, amikor kihagyják belőle a húst, így a vegetáriánusoknak sem kell lemondnaniuk a világ egyik legtartalmasabb és legfinomabb leveséről.

Gulyásleves házi csipetkével

gulyásct

Hozzávalók 6 személyre:

Leves:

  • 40 dekagramm marhahús (marhalábszár)
  • 1 darab fehérrépa
  • 3 darab sárgarépa
  • 30 dekagramm krumpli
  • 4 fej vöröshagyma
  • 1 darab zellergumó
  • 1 darab paradicsom
  • 2 darab hegyes erős paprika
  • ízlés szerint
  • ízlés szerint bors
  • 1 evőkanál fűszerpaprika
  • 1 teáskanál őrölt kömény
  • olaj

Csipetke:

  • 100 gramm liszt
  • 1 csipet
  • 1 darab tojás
Recept idők

Elkészítés:

A zöldségeket pucoljuk és mossuk meg.

A húst vágjuk egyforma, nagyobb kockákra.

A finomra vágott hagymákat nagyobb lábasban, közepes lángon, kevés olajjal kezdjük el dinsztelni, amikor a hagyma összeesett, húzzuk le a fazekat a tűzről, keverjük bele a pirospaprikát.

A lábast tegyük vissza a tűzhelyre, mehet bele a hús, sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk az 1 teáskanál őrölt köményt, alapos keverés, majd körülbelül 15 perc után felöntjük 500 milliliter vízzel. Ezután a félbevágott paradicsom és a félbevágott hegyes erős paprika is az edénybe kerül, 15 perc elteltével a karikára vágott répák és a kockára vágott burgonya és zellergumó is mehet bele. Amikor a hús és a zöldségek puhák lesznek, a csipetkét is a leveshez adjuk. A házi készítésű tésztának néhány perc elég, hogy elkészüljön.

Tálalásnál a megmaradt hegyes erős paprikát a levesbe karikázhatjuk, mellé ropogós kenyér is dukál.

Csipetke:

A lisztet öntsük egy tálba, a közepére csináljunk egy kis mélyedést, abba üssük bele a tojást, adjuk hozzá a sót. Egy villa vagy az ujjaink segítségével kezdjük el összedolgozni a lisztet és a tojást, gyúrjunk belőle egynemű tésztát.

Az elkészült tésztát kinyújthatjuk, formázzunk belőle apró darabokat, amiket a levesbe főzünk.

Fotó: Getty Images

Szólj hozzá! ( komment)

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a szerkesztőséghez. Részletek az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ezt is szeretjük