10 perces, házi gumicukor: sokkal jobb, mint a bolti
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Vajpuha csirkemell tejfölös szószban: szaftos és omlós lesz a hús
Ropogós
Őszi almáspite-smoothie: mesésen krémes és fűszeres
Mennyei kókuszkrém házilag: tejszínhab helyett is működik
Álompuha krumplinudli gombás szósszal: serpenyőben pirul aranybarnára
Ellenállhatatlan narancsos pöfetegkeksz: egyszerűen készül a finomság
Omlós rántott hús tojás nélkül: kefires pác teszi izgalmassá
Szász Eszter vagyok, gumicukorfüggő. Nincs mit szépíteni rajta, ha veszek egy zacskóval, általában elég hamar elfogy. Mondjuk 10 perc alatt. A gumicukor szeretete a gyerekeimet is elérte, és úgy gondolom, hogy nem tilthatok meg nekik olyat, aminek magam sem tudok ellenállni.
A bolti gumicukor alapja a zselatin, ami állati eredetű fehérjéből származik, előállításához hús-és bőripari melléktermékeket használnak fel. Vegetáriánusok emiatt az összetevő miatt nem is fogyasztják.
A gumicukor története
A gumicukrot a londoni Charles Gordon Maynardtalálta fel 1909-ben. A mai legismertebb, medve alakú fajta megalkotásának ötlete Hans Riegel nevéhez fűződik. Hans 1920-ban regisztrálta a HARIBO nevet, amelyet a HAns RIegel BOnn szavakból képzett. Az első medvefigurát 1922-ben készítették el gyümölcsös zselatinból és a „Táncoló Medve" nevet kapta.
Gumicukor otthon
Ha úgy gondoljuk, hogy képtelenek vagyunk létezni ezek nélkül a kis színes rágnivalók nélkül, akkor az egészséges és tudatos életmód jegyében készítsük el házilag a gumicukrot. Ez csak elsőre hangzik bonyolultnak, a valóságban egyszerűbb, mint gondolnánk. A bolti változathoz hasonlóan az ízeket is csodásan lehet variálni, csak sokféle gyümölcslé kell hozzá.
A házi gumicukor alapja az agar-agar, vagyis tengerimoszat-kivonat. Ez a növényi alapú zselésítő anyag bármelyik bioboltban vagy élelmiszer-áruházban beszerezhető. Az agar-agar az állati eredetű zselatinhoz hasonlóan működik, por, pehely vagy lapocska formájában kapható. A gumicukor másik alkotóeleme valamilyen gyümölcslé vagy házi szörp. Ezek helyett használhatunk frissen préselt gyümölcsöt is, ilyenkor pici mézzel vagy bármilyen édesítővel ízesítsük.
Házi gumicukor
Hozzávalók 4 adaghoz
- 200 milliliter gyümölcslé vagy házi szörp
- 3 gramm agar-agar
- opcionális méz vagy bármilyen édesítő
Elkészítés:
Használhatunk frissen préselt gyümölcslevet is a gumicukor készítéséhez. Ekkor 1 deciliter gyümölcslében feloldunk 2 gramm zselésítőt, majd hozzáöntjük a többi gyümölcslevet, és belekeverünk 10 dkg mézet vagy bármilyen édesítőt. Alacsony lángon főzzük, amíg a zselésítő teljesen feloldódik. Fontos, hogy nem szabad felforralni.
Formákba adagoljuk, és pár órára hűtőbe tesszük.
Fotó: Getty Images