Pikáns gyömbérlekvár az őszi napokra – Nem csak finom, egészséges is
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Nem csak a vírusos időszakban, de akkor különösen jó, ha van otthon pár üveg gyömbérlekvárod.
A gyömbért leginkább a távol-keleti konyhából ismerheted, de nemcsak fűszerként ad izgalmas ízt az ételeknek, hanem remek gyulladáscsökkentő is. Az A-, B-, C- és E-vitamin, valamint magnézium-, foszfor-, vas-, kálium- és cinktartalmán túl vírus- és baktériumölő tulajdonságairól is ismert. Itt elolvashatod, mennyi mindenre jó ez a csípős fűszernövény, őszi, téli időszakban érdemes rendszeresen fogyasztani. A gyömbért zsírégető fűszerként is számontartják, ahogy ezeket a fűszereket is.
Süteményekbe is tehetsz belőle, a csokival és a körtével isteni párost alkotnak, igazi melengető őszi ízeket kaphatsz így. Ha pedig szeretnéd eltenni, főzz belőle lekvárt, a reggeli pirítóson is nagyon fogod szeretni, de főételekben is kiváló lesz. A gyömbérlekvárt a kamra helyett tartsd a hűtőben.
Gyömbérlekvár
Hozzávalók 4 darabhoz
- 3 darab gyömbér (friss)
- 1 liter víz
- 300 gramm cukor
- 3 teáskanál agaragar
- 1 darab citrom
Elkészítés:
A gyömbért hámozzuk meg és szeleteljük fel.
A befőttesüvegeket sterilizáljuk.
Öntsük egy lábosba a vizet, adjuk hozzá a gyömbért és a cukrot. Közepes hőfokon főzzük 35-40 percig. Vegyük le a tűzről, és botmixerrel pépesítsük. Tegyük vissza a tűzhelyre, tegyük bele az agaragart, nyomjuk bele a citrom levét, és főzzük 10 percig. Ha keletkezett a tetején hab, azt szedjük le róla.
Még forrón kanalazzuk 250 milliliteres befőttesüvegekbe, zárjuk le őket, és állítsuk fejre. Hagyjuk magától kihűlni. A dzsem az üvegekben fog besűrűsödni.
Fotó: Getty Images