A legjobb zsírégető fűszerek, amelyek segítik a fogyást – Érdemes velük rendszeresen főzni
Cikkek
Így lesz igazán szép a mézeskalács díszítése: ez a fényes cukormáz titka
A chilis bab titka a fűszerezésben és a főzési időben rejlik
Ropogós
Almás-fahéjas zabkása sütőben sütve: tápláló és isteni reggeli
Ragacsos, ír krémlikőrös fudge: tökéletes gasztroajándék
10 ünnepi sült a karácsonyi asztalra: hagyományos és új kedvencek egy helyen
Karácsonyi narancsos, gesztenyés kuglóf: csak keverj össze mindent
Ehető karácsonyi dekorációk: 7 kreatív ötlet, hogy lenyűgözd a vendégeket
A megfelelő ízesítés nem csak finommá teszi a fogásokat, a fűszerek az egészségre és az emésztésre is jó hatással vannak.
Fűszereket az ősidők óta használnak, ezzel teszik ízletesebbé, aromásabbá az ételeket és az italokat. A fűszerek nemcsak az ízekért felelősek, hanem vitaminokat, antioxidánsokat és ásványi anyagokat is tartalmaznak. Léteznek úgynevezett melegítő hatásúak is, ilyen például a fahéj, amely csodás illatú és aromájú fűszer, de gyógyír is lehet.
Ahhoz, hogy változatos legyen a főztöd, érdemes minél többféle fűszert beszerezned. A legjobb, ha van egy kis fűszerkerted, a friss fűszernél nincs jobb, de ha nincsen, akkor sincs gond, rengeteg szárított közül válogathatsz. Ha így tárolod őket, akkor sokáig megőrzik az aromájukat. Most már szinte bármilyen egzotikus fajtát megvehetsz, nem kell érte külföldre utaznod.
A fűszerek nemcsak az ízesítésben, hanem az egészségmegőrzésben is szerepet játszanak. Ezek a fűszerek rákmegelőző, szívvédő hatásukról ismertek. Vannak olyanok is, amelyeket akkor érdemes rendszeresen használni, ha fogyni szeretnél vagy az alakodat őriznéd meg. Persze ezek sem csodaszerek, a mozgást és a megfelelő táplálkozást nem pótolják, de segítségedre lehetnek az életmódváltásban.
Fekete bors
A fekete bors egy piperin nevű anyagot tartalmaz, amely gátolja az új zsírsejtek kialakulását, de ez adja a bors csípős ízét is.
Cayenne-bors
A cayenne-bors csökkenti az étvágyat és a vér zsírtartalmát, küzd a zsírlerakódás ellen. A cayenne-bors fő összetevője a kapszaicin, amely a csípősségért felel, de emiatt nő a szervezet hőtermelő képessége is, amely plusz energiát igényel: ettől gyorsul az anyagcsere és beindulhat a zsírégetés.
Fahéj
A fahéj szabályozza a vércukrot, ezért jó választás fogyókúra idején. Ha ingadozik a vércukrod, akkor nő az éhségérzet, ezáltal többet eszel, így hízol. A fahéj fokozza az anyagcserét és a vérkeringést, így segíti a gyorsabb zsírégetést. A fahéj külsőleg is szépít, használata csökkentheti a narancsbőr tüneteit is.
Gyömbér
A gyömbér gyulladáscsökkentő hatású, nyugtatja a gyomrot és a bélrendszert. Kutatások szerint a cayenne-borshoz hasonlóan a gyömbérnek is van hőtermelő hatása, amely gyorsítja az anyagcserét. A gyömbér étvágycsökkentő tulajdonsággal is rendelkezik.
Kurkuma
A kurkuma számos curry-s étel alapja. A jellegzetesen sárga fűszer színét a kurkumin adja, amely gyulladáscsökkentő és antioxidáns hatása mellett csökkenti a zsírszövetképződést, így kevésbé rakódnak rád felesleges kilók.
Mustármag
A mustármag magas rosttartalmának köszönhetően gyorsítja az anyagcserét, serkenti az emésztést és csökkenti a vér koleszterinszintjét. Az anyagcserét mintegy 25 százalékkal képes felgyorsítani, így több kalóriát égethetsz el.
Menta
A menta nemcsak a kedvenc limonádédat vagy teádat ízesítheti, hanem jótékonyan hat az emésztésre, csökkenti a gyomorégést, eugenol- és rozmarinsav-tartalma fokozza a vérkeringést, hozzájárul a sejtek megfelelő oxigénellátásához, valamint tisztítja az ereket. Nemcsak italok, hanem saláták, szószok, mártások ízesítésére is használhatod.
Kardamom
Az indiai konyha kedvelt fűszere, a kardamom puffadás és gyomorpanaszok ellen is bevethető, valamint vízhajtó tulajdonsága is ismert. A szívedre is jótékonyan hat. Egyes kutatások szerint, ha por formájában fogyasztod, csökkentheti a hasi zsír mennyiségét. A kardamommal húsokat, édességeket és gyümölcsöket is ízesíthetsz, de a kávénak is nagyon jó ízt ad.
Bazsalikom
A bazsalikomban található illóolajok serkentik az emésztést, csökkentik a puffadást és nyugtatják a gyomrot. Keverd szószokhoz vagy salátákhoz, hogy frissítsenek.
Fotó: Getty Images