![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
Fanyar és frissítő gyömbérszörp a forró napokra
Cikkek
![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
![Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni](https://kep.index.hu/1/0/3332/33321/333214/33321478_2553060_7d8db1c434cf4a48e36fdc8ad24d7753_wm.jpg)
Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni
![Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül](https://kep.index.hu/1/0/5701/57010/570100/57010011_4215793_6548fcb14f01bff56584caa2ca7675d3_wm.jpg)
Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül
Ropogós
![Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész](https://kep.index.hu/1/0/5703/57033/570331/57033149_4217499_47284c401ff3efd6ff8a398aab52c30f_wm.jpg)
Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész
![Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573465/57346577_4241519_1aed5193020d99643b1d3f3a59ea3dfb_wm.jpg)
Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke
![Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573463/57346399_4241509_738c4eb49400f4e924e7b541f320f399_wm.jpg)
Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent
![Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat](https://kep.index.hu/1/0/5730/57309/573090/57309063_4238633_93cd102205e75ed5904267d311692fb2_wm.jpg)
Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat
![Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen](https://kep.index.hu/1/0/5711/57110/571104/57110497_4223549_93b6a9a2854c531c2b478721ccca62bd_wm.jpg)
Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen
Nincs olyan formája a gyömbérnek, amit ne szeretnék, a legtöbbször vissza kell fognom magamat, mert néha olyan dolgokba is beletenném, ahová nem illik annyira, vagy éppen a mennyiséget viszem túlzásba.
Így aztán nálunk húslevesben, teában, limonádéban, mindenben van egy kevés belőle, most pedig, hogy itt a nyár és mindenféle trükköt be kell vetnünk, hogy több folyadékot igyunk, eljött a gyömbérszörpkészítés ideje.
Persze mehetne ez úgy is, hogy simán gyömbért reszelünk vagy szeletelünk a limonádénkba, de egyrészt ezzel a módszerrel megspóroljuk a gyömbérdarabok köpködésének kellemetlen szertartását, másrészt sokkal intenzívebb, erősebb gyömbérízt sikerül kinyernünk és az italba csempésznünk.
Gyors alaprecept
Az elkészítése nem több tíz percnél, és ha nagyobb mennyiségben készítjük, hetekre el leszünk látva szörppel. Aztán kezdődhetnek a különböző vad kombinációk: a gyömbér-citrom, gyömbér-lime, gyömbér-uborka, hogy a gyömbéres fröccsöt már ne is említsük.
A szörp elkészítésének legmacerásabb folyamateleme a pucolás, de ez is elképesztően leegyszerűsödik, ha a kést kanálra cseréljük és hámozás helyett kaparunk.
Gyömbérszörp
![gyomberszorp - 1](https://kep.index.hu/1/0/2910/29100/291001/29100135_081241d1489bab5e55346eea66e20c08_wm.jpg)
Hozzávalók 12 adaghoz
- 50 gramm friss gyömbér
- 4 deciliter víz
- 100 gramm méz
Elkészítés:
A gyömbért megpucoljuk, és aprítógépben vagy kézi reszelővel lereszeljük. Felforraljuk a vizet, a gyömbérre öntjük. Húsz-harminc percig állni hagyjuk, majd leszűrjük, és elkeverjük annyi mézzel, amennyi az ízlésünknek megfelel, a megadott mennyiség irányadó. Hűtőben hetekig eláll.
Fotók: Ács Bori/Sóbors
Olvasd el ezt is!