Fanyar és frissítő gyömbérszörp a forró napokra

Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Nincs olyan formája a gyömbérnek, amit ne szeretnék, a legtöbbször vissza kell fognom magamat, mert néha olyan dolgokba is beletenném, ahová nem illik annyira, vagy éppen a mennyiséget viszem túlzásba.

Így aztán nálunk húslevesben, teában, limonádéban, mindenben van egy kevés belőle, most pedig, hogy itt a nyár és mindenféle trükköt be kell vetnünk, hogy több folyadékot igyunk, eljött a gyömbérszörpkészítés ideje.

Persze mehetne ez úgy is, hogy simán gyömbért reszelünk vagy szeletelünk a limonádénkba, de egyrészt ezzel a módszerrel megspóroljuk a gyömbérdarabok köpködésének kellemetlen szertartását, másrészt sokkal intenzívebb, erősebb gyömbérízt sikerül kinyernünk és az italba csempésznünk.

Gyors alaprecept

Az elkészítése nem több tíz percnél, és ha nagyobb mennyiségben készítjük, hetekre el leszünk látva szörppel. Aztán kezdődhetnek a különböző vad kombinációk: a gyömbér-citrom, gyömbér-lime, gyömbér-uborka, hogy a gyömbéres fröccsöt már ne is említsük.

A szörp elkészítésének legmacerásabb folyamateleme a pucolás, de ez is elképesztően leegyszerűsödik, ha a kést kanálra cseréljük és hámozás helyett kaparunk.

Gyömbérszörp

gyomberszorp - 1

Hozzávalók 12 adaghoz

  • 50 gramm friss gyömbér
  • 4 deciliter víz
  • 100 gramm méz
Recept idők

Elkészítés:

A gyömbért megpucoljuk, és aprítógépben vagy kézi reszelővel lereszeljük. Felforraljuk a vizet, a gyömbérre öntjük. Húsz-harminc percig állni hagyjuk, majd leszűrjük, és elkeverjük annyi mézzel, amennyi az ízlésünknek megfelel, a megadott mennyiség irányadó. Hűtőben hetekig eláll.

Fotók: Ács Bori/Sóbors 

Ezt is szeretjük