Puha, édes, marcipános gyümölcskenyér: a húsvéti angol desszert téged is elvarázsol
Ha szereted a gyümölcskenyeret, és igazi marcipánrajongó vagy, mindenképp készítsd el ezt a süteményt, imádni fogod.
Ha valami mutatós, mégis egyszerűen összedobható sütivel kedveskednél a családnak, készítsd el ezt az isteni gyümölcskenyeret. A tényleges munka minimális vele, viszont érdemes már előző este beáztatni az aszalványokat, és a sütésre is időt kell szánni.
Mivel alacsony hőfokon készül, sokáig sül: hogy ne száradjon ki a tészta, vízgőzben készítsd a gyümölcskenyeret, helyezz a sütő aljába egy vízzel teli tepsit. Így garantáltan szaftos és puha sütit kapsz végeredményül. Ha esetleg a teteje túl gyorsan barnulna, csak fedd le fóliával, így told vissza.
Ha gyerekek is esznek belőle, narancslével készítsd a sütit – ebből a 100%-os, cukrozatlan a legjobb, sőt, a frissen facsart. Ha viszont felnőtteknek készül, rumba áztasd az aszalványokat.
Az aszalványokat daraboljuk egyforma méretűre, majd áztassuk be a narancslébe. Fedjük le a tálat, majd tegyük a hűtőbe 1 éjszakára. (A narancslé egy részét vagy egészét rumra is cserélhetjük.)
Másnap szűrjük le az aszalványokat, a leszűrt narancslevet/rumot tegyük félre.
Melegítsük elő a sütőt 150 fokra. Tegyünk a sütő aljába egy vízzel töltött tepsit. Béleljünk ki sütőpapírral egy 23x13 centis kenyérformát úgy, hogy a papír túllógjon a szélein, így könnyű lesz kiemelni a sütit.
A lisztet és a sütőport szitáljuk egy tálba, keverjük bele a fahéjat és a sót.
Egy másik tálban keverjük habosra a puha vajat a cukorral. Keverjük bele egyesével a tojásokat is. Adjuk hozzá a száraz hozzávalókat, forgassuk egybe, majd adjunk hozzá a leszűrt rumból/narancsléből 4-5 evőkanálnyit. Sűrű, egynemű masszát kell kapnunk.
Végül forgassuk a tésztába a leszűrt aszalványokat és az összedarabolt diót is. Az így kapott tésztát öntsük az előkészített formába.
Nyissuk ki a sütőajtót, vigyázzunk a kicsapó gőzzel, majd tegyük a kenyérformát a sütő középső rácsára. 150 fokon süssük nagyjából 2 óráig, tűpróbával ellenőrizzük. Ha a teteje barna, de a közepe még nyers, fedjük le fóliával.
Fotó: Getty Images
@sobors.hu