![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
Tippek a tökéletes sajttortához: így biztosan nem lesz repedezett a teteje
![stcover](https://kep.index.hu/1/0/3757/37571/375712/37571241_2867537_2fdacbfc887a080e22dc9671648612ca_wm.jpg)
Cikkek
![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
![Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni](https://kep.index.hu/1/0/3332/33321/333214/33321478_2553060_7d8db1c434cf4a48e36fdc8ad24d7753_wm.jpg)
Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni
![Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül](https://kep.index.hu/1/0/5701/57010/570100/57010011_4215793_6548fcb14f01bff56584caa2ca7675d3_wm.jpg)
Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül
Ropogós
![Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész](https://kep.index.hu/1/0/5703/57033/570331/57033149_4217499_47284c401ff3efd6ff8a398aab52c30f_wm.jpg)
Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész
![Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573465/57346577_4241519_1aed5193020d99643b1d3f3a59ea3dfb_wm.jpg)
Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke
![Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573463/57346399_4241509_738c4eb49400f4e924e7b541f320f399_wm.jpg)
Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent
![Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat](https://kep.index.hu/1/0/5730/57309/573090/57309063_4238633_93cd102205e75ed5904267d311692fb2_wm.jpg)
Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat
![Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen](https://kep.index.hu/1/0/5711/57110/571104/57110497_4223549_93b6a9a2854c531c2b478721ccca62bd_wm.jpg)
Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen
A sajttorta Amerika egyik kedvenc desszertje, úgy tartják, hogy az ígéret földjén találni a legfinomabbat, méghozzá New Yorkban.
Hiába a kötődés Amerikához, a finomság eredete a görögökhöz nyúlik vissza. Az írásos feljegyzések szerint az ókori görögöknél, az olimpikonok asztalán mindig volt sajttorta.
A sajttorta körülbelül 15 évvel ezelőtt robbant be Magyarországra. Első hallásra sokan megrettentek tőle: hogy kerülhet sajt a tortába? Mára már persze teljesen alapvető és igen népszerű ez a desszert, mindenki tudja, hogy krémsajt kerül bele, ilyen a mascarpone is, amely a tiramisuban is helyet kap. Az első kóstolás után egészen biztosan megszűnnek a kételyek: a kedvelt desszertet otthon is érdemes elkészíteni a megszokott, hagyományos kedvencek mellett.
![stct5](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/3757/37571/375712/37571279_946fe0213ae12fb3a7b4cc1cae6ef497_wm.jpg)
A jellegzetes desszert rengeteg verzióban hódít: szinte majdnem mindig krémsajttal készül, a legtöbb amerikai receptben Philadelphia krémsajtot használnak, de mascarponéval, esetleg túróval vagy ricottával is összeállítható, amit csokival, gyümölcsökkel vagy más finomságokkal lehet még cifrázni. A sajttorta készülhet sütőben vagy sütés nélkül, az elkészítése nem nehéz, csupán néhány dologra kell odafigyelni, hogy tökéletes desszertet tegyél az asztalra. Mutatjuk, mire érdemes ügyelni!
Mi legyen az alap?
A sajttorta alapja darált keksz, amit olvasztott vajjal kell egybekeverni. A legjobb, ha háztartási kekszet választasz, de zabkeksszel vagy teljes kiőrlésűvel is el lehet készíteni. A kekszeket aprító segítségével is ledarálhatod, de nyújtófával is összetörheted. A morzsát érdemes felturbózni, ha szeretnéd, keverj hozzá magvakat vagy fűszerezd fahéjjal, úgy sokkal különlegesebb lesz. Vannak azonban olyan receptek is, amelyekben kekszmorzsa helyett omlós tészta a sajttorta alapja.
![stct2](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/3757/37571/375712/37571255_1d9d10681d9529c25e299cd3a17a03ee_wm.jpg)
Töltelék
Az alapra krémsajt kerül, amelyből nem érdemes az olcsóbb fajtát választani. Ahogy már említettem, az amerikaiak a natúr Philadelphia krémsajtot szeretik a legjobban, de mást is lehet helyette használni, akár mascarponét, esetleg ricottát. A tölteléket nagyon sok mindennel lehet ízesíteni, kerülhet bele méz, kandírozott gyümölcs, csokoládé, kakaó, kávé, likőrök, édes, különleges aromájú fűszerek.
![stct4](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/3757/37571/375712/37571283_224488502bb86f37a0449101494397b4_wm.jpg)
Így kerüld el, hogy repedezett legyen a teteje!
Három dologra is figyelni kell! Az egyik, hogy amikor a tölteléket kevered össze, óvatos mozdulatokat végezz és a lehető legkevesebbszer forgasd egybe a hozzávalókat. Ha túlkevered, több levegő kerül bele, amitől repedezett lesz a torta teteje.
A másik kulcsfontosságú dolog, hogy sütésnél légy résen, ne süsd túl. Ha a torta széle szilárd és a krém közepe remegős, akkor már ki is veheted a sütőből. Előfordulhat, hogy kocsonyás állagú a krém, akkor nyitott sütőajtónál ajánlott hűteni, úgy nem fog túlsülni a finomság.
Arra figyelj még, hogy párás közegben süljön a torta, vagyis olyan tepsibe állítsd a formát, amelyben egy kevés folyadék is van. A tortaformát mindig alaposan bugyoláld körbe alufóliával, így véletlenül sem jut be a víz a tortához, a párás levegőtől pedig nem fog megrepedni.
![stct6](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/3757/37571/375713/37571317_93b4bcaccae3202231fed45bcd60ec3f_wm.jpg)
Az elkészült sajttortát szeletelés előtt mindig pihentetni kell, recepttől függ, hogy mennyi ideig, a legjobb azonban, ha egy teljes éjszakát a hűtőben hagyod, másnap könnyedén ki fog jönni a formából és szép szeleteket vághatsz belőle.
Az elkészült tortát kedvedre cifrázhatod, kerülhet karamellás vagy gyümölcsös öntet a tetejére.
A hibernálást is bírja
Ha nagy adagban gyártanád és szeretnél eltenni belőle későbbre is, akkor le is fagyaszthatod. A legjobb módja, ha a kihűlt tortát tálcára teszed, majd a fagyasztóba teszed. Ha picit megfagyott, vedd ki, utána csomagold be a tortát folpackba, még dobozba is beleteheted, néhány hónapig gond nélkül eláll. Fogyasztás előtt csomagold ki, egy éjszakára tedd hűtőbe, így lassan felenged, másnap csak szeletelned kell.
Fotók: Getty Images